Home » Hírek » Románia » December másodikán választunk

December másodikán választunk

December 2-án rendezik meg az idei parlamenti választásokat – jelentette be Mircea Duşa belügyminiszter. A politikus a Realitatea hírtelevízió egyik vasárnap esti műsorában jelentette be, hogy az új törvényhozás összetételéről szóló voksolást december második napján rendezik meg, az ezzel kapcsolatos határozatokat pedig szeptember elsejei, szombati ülésén hozza meg a kormány.

Duşa rámutatott: annak, hogy ennél korábbi időpontban, novemberben tartsanak választásokat, alkotmányos akadályai vannak, mivel a honatyák mandátuma négy évig tart.

„A jelenlegi parlament összetételét 2008. december 19-én hitelesítették, és létezik egy húsznapos határidő: az államfőnek a választásokat követő húsz napon belül kell összehívnia az új törvényhozás alakuló ülését. Semmiképpen sem lehet tehát novemberben megtartani a választásokat, ezért az időpont december másodika, még akkor is, ha két ünnepnapot követ” – mutatott rá a belügyminiszter. Duşa arra utalt, hogy idéntől november 30-a, András napja hivatalos munkaszüneti nap, december elseje pedig Románia nemzeti ünnepe.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria