Home » Hírek » Országos » Díjazták az Avram Iancu sírjánál koszorúzó RMDSZ-eseket

Díjazták az Avram Iancu sírjánál koszorúzó RMDSZ-eseket

2016. 9. 15.
Megosztás:

„Beolvadásból jeles” díjat kaptak a Minta ifjúsági szervezettől a Hunyad megyei RMDSZ képviselői.

Díjazták az Avram Iancu sírjánál koszorúzó RMDSZ-eseket

A napokban robbant a hír, hogy a Hunyad megyei Cebe temetőjében rendezett megemlékezésen, ahol Avram Iancu magyarellenes „hadvezér” sírja is található, megjelentek az RMDSZ képviselői, akik koszorút helyeztek el ott, ezzel tisztelegve a több ezer magyar lemészárlásáért felelős személy emléke előtt.

Mindezt a Minta Ifjúsági Szervezet a néhány éve alapított, negatív díjával honorálta. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Tőke Ervin, a szervezet országos elnöke kijelentette: „A sajtóból értesültünk az esetről. Számunkra elsősorban szomorú, hogy a Hunyad megyei magyarok ügyeit ilyen képességű emberek igazgatják. Ezek az emberek vagy tudatlanok, vagy a szolgalelkűség e szintjére sikerült lesüllyedniük. Köztudott ugyanis, hogy az Avram Iancuhoz köthető szabadcsapatok több ezer magyar civilt mészároltak le Dél-Erdély falvaiban és városaiban, köztük gyerekeket, nőket és időseket. Itt nem arról van szó, hogy mi egyébként az erdélyi románokkal nem akarnánk békésen együtt élni, együttműködni, hiszen rengeteg közös ügyet kell megoldanunk a jövőben. De Avram Iancu emlékének ápolása ebbe a közös jövőképbe nem fér bele.”

Ezt követően a sajtótájékoztató helyszínén, a csíkszeredai postahivatal előtt Tőke Ervin postázta a díj odaítélését igazoló oklevelet az RMDSZ Hunyad megyei szervezete részére. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria