Home » Hírek » Erdély » Egyeztetés a Kárpát-medence politikai helyzetéről

Egyeztetés a Kárpát-medence politikai helyzetéről

2014. 12. 12.
Megosztás:

December 9-én Brüsszelben, az Európai Parlament épületében találkozott az Európai Szabad Szövetséget (European Free Alliance) képviselő Eva Bidania Ibargutxi, Krivánszky Miklós, a felvidéki Magyar Kereszténydemokrata Szövetség külügyi alelnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt külügyi alelnöke.

Egyeztetés a Kárpát-medence politikai helyzetéről

A Kárpát-medencei magyar vezetők tájékoztatást adtak az elmúlt hónapok szlovákiai illetve romániai választások fejleményeiről, illetve arról, hogy az EFA tag- illetve tagjelölt pártok részvétele által sikerült mindkét országban felmutatni az EFA által az Unió szintjén is támogatott értékeket, mint az autonómia, a szubszidiaritás, a regionalizmus és a föderalizmus. Egyetértettek abban, hogy az Európai Szabad Szövetség által képviselt értékeket képviselni kell a Kárpát-medence országaiban is, mivel az Unió nem csak a központosított nemzetállamok, de a régiók és a nemzeti közösségek Európája is kell legyen.

Krivánszky Miklós kifejtette, a szlovákiai Magyar Kereszténydemokrata Párt, mint az EFA teljes jogú tagja, támogatja az Erdélyi Magyar Néppárt teljes jogú EFA tagságát. Az autonómiáért hitelesen fellépő pártok európai együttműködése ugyanis egy stabilabb és biztonságosabb Európa alapját teremtheti meg, így mind a Kárpát-medencei magyarok ügyét, mind pedig az unió ügyét előbbre viszi.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt nevében megköszönte az Eva Bidania Ibargutxinak azt a politikai támogatást, amelyet az európai pártszövetség a nemrég lezajlott romániai államelnök választási kampányban tanúsított és meghívta az Európai Szabad Szövetség vezetőit az Erdélyi Magyar Néppárt január végén megrendezendő kongresszusára.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria