Home » Hírek » Erdély » Elhibázott gazdasági lépések, látszólagos kisebbségvédelem

Elhibázott gazdasági lépések, látszólagos kisebbségvédelem

2014. 6. 11.
Megosztás:

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke és Csomortányi István Bihar megyei elnök június 11-én tartott sajtótájékoztatóján gazdasági és kisebbségjogi témákat taglalt a magyar és a román nyelvű média jelenlétében.

Elhibázott gazdasági lépések, látszólagos kisebbségvédelem

A román nyelven lezajlott tájékoztató első részében Zatykó Gyula két, a Néppárt által fölöslegesnek és károsnak tartott adónemről beszélve keményen ostorozta az RMDSZ által is támogatott szocialista román kormány gazdaságpolitikáját. Az üzemanyagok jövedéki adója emelésének hatásáról szólva elmondta: miközben az állami bevételek érdemben nem nőttek, sőt az üzemanyag-eladások volumenének csökkenése következtében még apadtak is, azonközben beindult a fogyasztói, szolgáltatói árak emelkedése. A Ponta-kormány az adóemelést bizonyos infrastrukturális beruházások (pl. autópálya-építés) finanszírozásával indokolta, ígérve ugyanakkor egyes könnyítéseket a csőddel fenyegetett szállítmányozó cégeknek, de ezek a kedvezmények máris elsikkadtak a bürokrácia útvesztőjében. Ma már Románia szomszédságában, sőt egyes nyugat-európai országokban is olcsóbb az üzemanyag a kutaknál, mint nálunk, miközben a bérek ott jóval magasabbak.

Az úgynevezett „oszlopadó” bevezetésének következményei egyelőre beláthatatlanok, mivel az újabb tehertétel elriasztja a már amúgy is szkeptikus külföldi befektetőket. Ráadásul ennek az új adónemnek a bevételei a központi államkasszába kerülnek, az önkormányzatokat megrövidítve. Utóbbiaknak azért is okoz gondot, mert számos infrastrukturális beruházáshoz adómentességet, illetve kedvezményeket ígértek, amit most a központi hatalom felülírt. De Románia valamennyi fogyasztójára kihat a Ponta-kormány által kivetett oszlopadó, amely miatt akár két százalékkal is drágulhat például az áram. Zatykó szerint e két új adó akár 10 %-os általános fogyasztói áremelést is generálhat a közeljövőben. Az SZDP-RMDSZ-kormánynak láthatóan nincs semmilyen gazdaságpolitikai víziója, az országot ezen a téren gyakorlatilag a Nemzetközi Valutaalap vezeti – vélte a néppárti politikus.

Csomortányi István a maga során a közhivatalokban biztosított anyanyelvhasználatról elmondta: nemcsak a nemzetközi, de még a hazai jog is szavatolja azt, sőt többé-kevésbé a törvényi keretek is megvannak, persze Romániában ez is másként működik. A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek nyelvhasználati jogai további bővítésekre szorulnak, ennek ellenére az RMDSZ unatkozó törvényhozói olyan módosító javaslatokat nyújtanak be különböző jogszabályokhoz, amelyek semmit nem tesznek hozzá a már létező biztosítékokhoz. Ezzel ugyanakkor fölöslegesen nyitnak meg új frontokat a román nacionalisták számára, akik – mint nemrég Cristian Bodea nemzeti liberális párti szenátor – hőzöngve és ironizálva magyarellenes kirohanásokra, sőt sértő minősítésekre ragadtatják magukat. Csomortányi leszögezte: a Néppárt nem tartja sem viccesnek, sem ártalmatlannak a politikai handabandázást.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria