Home » Hírek » Országos » Erdélyi állapotokról a V4-ek ifjúsági konferenciáján

Erdélyi állapotokról a V4-ek ifjúsági konferenciáján

2018. 11. 28.
Megosztás:

A hétvégén ülésezett a V4+, vagyis a visegrádi négyeket és szomszédjaikat tömörítő ifjúságpolitikai konferencia Prágában. A konferencián az erdélyi magyarságot a Minta ifjúsági szervezet három fős küldöttsége képviselte Brassai Hunor alelnök, valamint Lőrincz Árpád és Zsigmond Hunor udvarhelyszéki tagok személyében.

Az EU egészére kiható folyamatok, mint amilyen a Brexit, vagy a menekültválság mellett, a konferencia regionális problémákkal is foglalkozott, s mint ilyen, a határon túli magyarok ügye is terítéken volt.

A Kárpát-medence minden részéről érkezett magyar nemzetiségű küldöttek, így a felvidéki Via Nova ICS (az MKP ifjúsági szervezete) és a horvátországi HMDK küldöttjei is azt kérték az anyaországi magyaroktól, valamint a visegrádi együttműködés többi képviselőjétől, hogy kövessék fokozott figyelemmel a nemzeti kisebbségek helyzetét, kiváltképp a mostani zűrzavaros időkben, ugyanis a nagypolitika hajlamos más témákat előtérbe helyezni a számbeli kisebbségbe került őshonos közösségek ügyeinek rovására.

A Minta ifjúsági szervezet képviselői egyeztettek a Fidelitas képviselőivel az erdélyi magyar közösséget érintő aktuális ügyekről, ugyanakkor tájékoztatták a konferenciára szintén meghívott CDU ifjúsági képviselőjét is.

Az erdélyi küldöttség kéréseit kellő megértéssel fogadták az ifjúsági szervezetek vezetői, és elmondták, hogy tolmácsolni fogják azt pártjuk irányába is.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria