Home » Hírek » Országos » Erdélyi románok az autonómiáért - együtt vagy külön?

Erdélyi románok az autonómiáért - együtt vagy külön?

2015. 7. 24.
Megosztás:

Román szemszögből is megismerhették a 26. Tusványos résztvevői az autonómiatörekvések helyzetét. Sabin Gherman újságíró, az Erdélyi Demokratikus Liga alapítója, Fancsali Ernő, aktivista, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke és Lucian Constantin, az Erdélyi Demokratikus Liga elnöke beszélgettek az autonómia kapcsán a román-magyar együttműködés lehetőségeiről.

Sabin Gherman elmondta: véleménye szerint egy multietnikus pártra lenne szükség, mely egy román, egy magyar és egy szász elnök vezetésével képviselné az erdélyi érdekeket. Az ismert újságíró kijelentette: noha általában az erdélyi autonomistákat vádolják szeparatizmussal a bukaresti döntéshozók, ezzel szemben épp ők a szeparatisták, amikor figyelmen kívül hagyják az erdélyi és az erdélyi magyar érdekeket.

Lucian Constantin beszámolt az Erdélyi Demokratikus Liga jelenlegi helyzetéről, mely – véleménye szerint – egyelőre a fiatal szerveződések gyermekbetegségeivel küszködik, de az ujjászervezett formáció minden bizonnyal erősebb lesz. A liga elnöke pozitívan értékelte az Erdélyi Magyar Néppárt régiókról szóló javaslatait, kiváltképp azért, mert az kiterjedt Románia összes régiójára. Lucian Constantin kijelentette: az Erdélyi Demokratikus Liga a Néppárt partnere kíván lenni a megvitatott kérdésekben.

Fancsali Ernő tájékoztatta a résztvevőket az általa kihelyezni kívánt autonómiaplakát helyzetéről. Az aktivista-politikus elmondta: keresi annak lehetőségeit, hogy az önrendelkezést promováló órásplakátot kitehessék annak ellenére, hogy első körben mindezt alkotmányellenesnek minősítették a hatóságok. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria