Home » Hírek » Erdély » Erős brüsszeli képviselet csak összefogással lehetséges

Erős brüsszeli képviselet csak összefogással lehetséges

2013. 11. 28.
Megosztás:

Az erdélyi magyar politikai pártoknak az a feladata, hogy a közösségnek erős brüsszeli képviselete legyen, ezért az Erdélyi Magyar Néppárt továbbra is koalíció létrehozását javasolja a 2014-es európai parlamenti választásokra – jelentette ki Toró T. Tibor, a Népárt elnöke november 27-én, a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Erős brüsszeli képviselet csak összefogással lehetséges

„Meg sem fordult a fejünkben, hogy az RMDSZ színeiben induljunk. Mi folyamatosan választási koalícióról beszéltünk, és azt gondolom, hogy el kell kezdeni a beszélgetést, hogy miként hozzuk létre ezt a koalíciót. Ráadásul a választási törvény nem ír elő megemelt küszöböt a pártkoalícióknak; ugyanúgy 5 százalék szükséges, mint a pártoknak, tehát technikai akadálya nincs annak, hogy mi összefogjunk, legfeljebb egyeseknek a különutassága lehet az akadálya, mi pedig nem akarunk különutasok lenni” – fogalmazott Toró T. Tibor.

A Néppárt elnöke szerint az erős brüsszeli képviselet egyik feltétele, hogy a pártok összefognak. Ha az RMDSZ nem kíván erdélyi magyar konszenzust teremteni és külön indul az európai parlamenti választásokon, akkor számolnia kell azzal, hogy nem éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot. Ha viszont koalíció jön létre az összes erdélyi magyar párt részvételével, akkor van esélyünk ismét három képviselői mandátumot szerezni Brüsszelben – ezt azonban csak együtt tudjuk megvalósítani – fejtette ki Toró.

A műsorvezető kérdésére válaszolva elmondta, szerinte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azért kerüli a találkozást a Néppárttal, mert ebben az alakulatban látja igazából a politikai ellenfelet, holott a Néppárt nem ellenfél, hanem szövetséges kíván lenni.

Toró T. Tibor azt mondta: optimista az összefogás tekintetében, mivel az október 27-én lezajlott Székelyek Nagy Menetelése azt bizonyította, hogy az összes magyar pártnak, civil szervezetnek és történelmi egyháznak sikerült egy közös cél érdekében együttműködnie és akcióegységet kialakítania egy jó cél érdekében.

„Remélem, nem fogy el az a felhajtóerő, amit a Székelyek Nagy Menetelése teremtett meg. Nagyon jó volt együtt lenni mindenkivel, és én abban bízok, hogy ez jó belátásra bírja a különutas politikusokat, akik egyelőre – úgy tűnik –, nem tudják elfelejteni azt az amúgy teljesen természetes jelenséget, amikor két párt indul választásokon. Ráadásul úgy, hogy a tavaly decemberi választásokon nem is fenyegette a parlamentből való kiesés veszélye az RMDSZ-t, hiszen ott volt az a bizonyos alternatív küszöb is. Tehát én úgy gondolom: most kellene bizonyítanunk, hogy felnőtt és felelős politikusok és politikai szervezetek vagyunk” – mondta Toró T. Tibor a Duna Televízióban.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria