Home » Hírek » Országos » Fancsali: „Csak akarat kérdése a többnyelvűség megvalósulása a magyar többségű önkormányzatokban”

Fancsali: „Csak akarat kérdése a többnyelvűség megvalósulása a magyar többségű önkormányzatokban”

2017. 7. 21.
Megosztás:

A 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében Egy a jog – kettős a mérce címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a Lőrincz Csaba sátorban. A nyelvi jogokat és szimbólumhasználati kérdéseket érintő eseményen Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke is jelen volt.

Fancsali: „Csak akarat kérdése a többnyelvűség megvalósulása a magyar többségű önkormányzatokban”

„A román törvények garantálják számunkra nyelvi jogainkat, szimbólumaink szabad használatát, ezek mégsem érvényesülnek. E helyzet egyik lehetséges megoldása az, ha minden jogsérelmet azonnal bíróság elé viszünk. Nyelvi jogaink alapvető emberi jogok, és megillett minket az igazágos eljárás” – kezdte beszédét Fancsali Ernő. A néppárti politikus kihangsúlyozta: a rendszerváltás óta kevés ügy került bíróság elé, így még a jogászok és a politikusok sincsenek felkészülve a sokszor jogi visszaélésekkel tarkított küzdelmekre.

Fancsali felhívta a figyelmet arra, hogy több RMDSZ-vezette önrkományzatban nem érvényesül a többnyelvűség. „Borboly Csaba korábban kijelentette: a többnyelvűség plusz költségekkel és időbefektetéssel jár, ezért megterhelő. Én azt gondolom, a kétnyelvűségnek nem lehet ára, kerül amibe kerül. Csak az akarat hiánya állhatja útját e folyamatnak a magyar többségű önkormányzatok esetében. Miként várhatjuk el a románok vezette önkormányzatoktól, hogy figyelembe vegyék nyelvi jogainkat, ha magunk sem törődünk velük?” – tette fel a kérdést a néppárti politikus. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria