Home » Hírek » Erdély » Feketelistát készít az RMDSZ a körösfői „rossz” szavazókról

Feketelistát készít az RMDSZ a körösfői „rossz” szavazókról

2014. 6. 23.
Megosztás:

Körösfőn az emberek névre szóló, köszönő, illetve sajnálkozó leveleket kaptak az RMDSZ-es polgármestertől annak függvényében, hogy szavaztak-e vagy sem a május 25-i európai parlamenti választásokon – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet hétfőn, Kolozsváron tartott Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezetének elnöke, Mihály Ágnes körösfői önkormányzati képviselő, a Kolozs megyei Néppárt alelnöke, valamint Kis Júlia ügyvéd, a Néppárt alelnöke.

Feketelistát készít az RMDSZ a körösfői „rossz” szavazókról

Mihály Ágnes és Soós Sándor

Mihály Ágnes egy héttel ezelőtt értesült, hogy a Körösfőn több család postaládájába névre szóló borítékokat dobtak Antal János RMDSZ-es polgármester aláírásával, a levelekben az elöljáró jelzi: „örömmel értesült” az EP-választásokon való részvételről, illetve „sajnálkozva veszi tudomásul” a távolmaradást. Mihály elmondta: többen megkeresték, és felháborodásuknak adtak hangot. „Az emberek félnek attól, hogy fekete lista készül azokról, akik nem vettek részt a választáson, és nem tudják, hogy ezeket a listákat ki és mire használja majd fel a jövőben” – mondta a körösfői helyi tanácsos.

Soós Sándor szerint ezeket a leveleket csak a pontos részvételi adatok ismeretében lehetett kiküldeni, ez pedig illegális, mivel a szavazóhelyiségben vezetett jegyzőkönyvekhez sem a polgármesternek, sem az RMDSZ-nek nem lehet törvényes hozzáférése.

A sajtótájékoztatón bemutatták a leveleket, Soós Sándor pedig felszólította Antal János polgármestert és a körösfői RMDSZ-t, hogy a sajtó nyilvánossága előtt mondják el, hogyan szerezték meg a jelenléti adatokat, és mi a céljuk a listakészítéssel. „Hagyják abba a listakészítést, mivel ez törvénytelen és nem is etikus” – szögezte le.

Feketelistát készít az RMDSZ a körösfői „rossz” szavazókról

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy folytatódik azoknak a személyeknek a rendőrségi zaklatása, akik négy évvel korábban aláírásukkal támogatták a Néppárt bejegyzését. Soós Sándor elmondta, főleg Beszterce-Naszód megyében keresi fel a rendőrség az embereket, de Szeben megyéből is hasonló hírek érkeztek. „A rendőrök sokadjára keresik fel az embereket, és nem csak a támogató aláírásokkal kapcsolatban érdeklődnek, hanem egyéb, nem a tárgyhoz tartozó témákról is. Az embereket megijeszti a sorozatos rendőri érdeklődés, elment a kedvük a közélettől, mint mondják: a jövőben semmilyen magyar közösségi ügyet nem támogatnak, nem írnak alá semmit” – mondta Soós.

Kis Júlia ügyvéd, aki Soós Sándorral együtt nemrég több Beszterce-Naszód megyei települést is felkeresett, és találkozott az érintettekkel, elmondta: a Néppárt bejegyzése kapcsán 2011-ben indult vizsgálat egy Buta Levente nevű személy feljelentése nyomán. A hatóságok az aláírói listákat összeállító, az aláírásokat begyűjtő személyek felelősségét vizsgálják okirat-hamisítás és hamis okirat felhasználása kapcsán, eddig azonban még senki nem gyanúsított és senki ellen nem emeltek vádat. Mint mondta: van olyan település, ahol a rendőrség harmadszorra teszi fel ugyanazokat a kérdéseket – elképzelhető, hogy ennek a megfélemlítés a célja. Az ügyvéd azt tanácsolja az érintetteknek, hogy nyugodtan vállalják aláírásukat, ezzel nem követtek el törvénytelenséget, és az esetleges megfélemlítés hatására sem állítsanak valótlanságot, hiszen ezáltal ártatlan aláírásgyűjtőket sodornak bajba. Hozzátette: a Néppárt jogi segítséget nyújt mindazoknak, akik igénylik azt.

Feketelistát készít az RMDSZ a körösfői „rossz” szavazókról

Mihály Ágnes, Soós Sándor és Kiss Júlia

Soós Sándor azt is elmondta, hogy a Néppárt országos elnökségének döntése nyomán megbízták Kis Júliát, hogy ügyvédként hivatalosan is eljárjon az ügyben, kérje ki az összes dossziét tanulmányozásra. A Néppárt ugyanakkor feljelentést tesz az ügyben az ombudsmannál, levélben tájékoztatja a nagykövetségeket, és a nemzetközi közvéleményt is. Soós hangsúlyozta: a Néppárt bejegyzését semmiképpen nem befolyásolja a vizsgálat.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria