Home » Hírek » Erdély » Felavatták az Erzsébet-termet Kézdivásárhelyen

Felavatták az Erzsébet-termet Kézdivásárhelyen

2013. 11. 18.
Megosztás:

Zsúfolásig telt vasárnap Kézdivásárhely főterén a 44-es Udvartér 1. szám alatti EMNT- és Néppárt-székház. Az Erzsébet-terem avatóünnepségére szervezett rendezvényen jelen volt Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, ünnepi műsorral a sepsiszentgyörgyi Melodika Énekegyüttes szólistái szolgáltak.

A jelenleg Johann Taierling és Peter Taierling tulajdonában levő ingatlan hajdan Török Ferencné Nagy Erzsébet Piroskáé volt, aztán államosítottak, unokái pedig hosszas küzdelmek árán szereztek vissza. Ennek az ingatlannak a része az emeleti terem, amelynek avatására vasárnap délután került sor.

Felavatták az Erzsébet-termet Kézdivásárhelyen

Ferencz Attila, Johann Taierling, Sándor Krisztina

Johann Taierling, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdiszéki elnöke avatóbeszédében hangsúlyozta, Kézdivásárhely új közösségi termét nagyanyjuk iránti tiszteletből Erzsébet-teremnek nevezik el. A termet díjmentesen átadják működtetésre a helyi EMNT-szervezetnek és a város lakóinak. Az avatóünnepségen, amelyet Árpádházi Szent Erzsébet tiszteletére november 17-ére időzítettek, Bajtai Erzsébetről, Füzes Oszkár volt bukaresti nagykövet idén elhunyt feleségéről is megemlékeztek. Neki, valamint Dancsó János asztalosmesternek köszönhetően egy bécsi mechanikus zongora került a terembe.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke elmondta, újra jó itt lenni Kézdivásárhelyen, és elismerően szólt a helyiek munkájáról, akik alig két hónap alatt, a Csiszár Dénes Fafaragó Tanműhely után a második közösségi helyszínt adják át a városlakóknak.

Felavatták az Erzsébet-termet Kézdivásárhelyen

Ferencz Attila, EMNT-irodavezető és programfelelős a terem rendeltetéséről beszélt. Elmondta, az Erzsébet-terem az együttlét, a találkozás, az együttgondolkodás, a kultúra, a művészet helye lesz, melyet a helyi EMNT és Néppárt rendezvényei mellett partnerségben, díjmentesen más civil szervezetek, csoportosulások is használhatnak. Elképzelésük szerint filmklubot, gitáresteket, zeneaudíciókat, táncesteket, irodalmi esteket szerveznek majd. Ferencz szerint igyekeznek majd kiegészíteni a városban működő kulturális intézmények, egyesületek tevékenységét.

Az avatóünnepségen fellépett Sebestyén-Lázár Enikő szoprán és Mocanu Prezsmer Erika mezzoszoprán, a Melodika Énekegyüttes szólistái, akik operettekből adtak elő örökzöld slágereket. Az est állófogadással zárult.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria