Home » Hírek » Erdély » Félidőhöz érkezett a Néppárt aláírásgyűjtése

Félidőhöz érkezett a Néppárt aláírásgyűjtése

2014. 9. 1.
Megosztás:

Az államelnök-választási előkampány félidejéhez érkezve Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke sajtótájékoztatón ismertette a Szilágyi Zsolt jelöléséhez szükséges aláírásgyűjtés számadatait.

Mint ismeretes, a Néppárt augusztus közepén látott hozzá a kétszázezer támogatói aláírás összegyűjtéséhez, miután a párt országos választmánya Szilágyi Zsolt alelnök jelöléséről döntött. Az elmúlt három hétben mintegy 650 önkéntes 95 ezer 400 aláírást gyűjtött össze, a legtöbbet – 49 ezret – Székelyföldön. Ezt követi a Partium 34 ezer és Közép-Erdély 12 ezer aláírással. A támogatás mértéke regionális szinten arányos a magyar lakosság számbeli eloszlásával, valamint a Néppárt szervezettségi erejével – állapította meg Toró T. Tibor. Kiemelt néhány kisrégiót, mely átlagon felül teljesített az aláírásgyűjtésben, köztük Erdővidéket, a Gyergyói-medencét, Érmelléket és Körösfőt.

Félidőhöz érkezett a Néppárt aláírásgyűjtése

A Néppárt elnöke úgy értékelte, hogy a helyzet bíztató, de nem szabad még hátradőlni, hiszen sok még a munka. Minden segítségre szükség van, nemcsak a Néppárt önkénteseire, hanem az autonómiát támogató szervezetek támogatására is, nélkülük nem érhető el a megcélzott 200 ezer támogató aláírás összegyűjtése. Az elmúlt három hét tapasztalatait összegezve Toró T. Tibor elmondta: általában pozitív a viszonyulás Szilágyi Zsolt jelöléséhez, bár érezhető az RMDSZ megfélemlítő propagandája, mely a román veszély felemlegetésével próbálja a lendületet megtörni. Közösségünk tagjai azonban már nem vevők a hasonló, a félelemre építő retorikára – vélekedett a Néppárt elöljárója. „Mindkét magyar párt ugyanolyan eséllyel vág neki a választásnak, és a sikert most nem abban mérik, hogy ki jut tovább az első fordulón, hanem abban, hogy hány emberhez sikerül eljuttatni az autonómia és a föderalizmus üzenetét a kampányban” – szögezte le Toró.

Egy másik fontos kérdés, amellyel az előkampány során gyakran szembesülnek, hogy a második fordulóban, a két esélyes továbbjutó – Victor Ponta és Klaus Johannis – közül kit fog a Néppárt támogatni. Bár erről még hivatalos döntés nem született, Toró úgy véli: a jelenlegi kormányfő számtalanszor bebizonyította már, hogy nem méltó a magyarok támogatására. Nagyszeben volt polgármestere, a jobboldali szövetség jelöltje is felemás nyilatkozatokat tett, de figyelembe kell venni, hogy ezek kampányban tett kijelentések egy nem román és nem ortodox államfőjelölt részéről, aki a többségiek szavazatát is szeretné magának tudni. „Egyelőre legyünk türelmesek a jobboldali jelölttel szemben” – mondta a Néppárt elnöke.

Félidőhöz érkezett a Néppárt aláírásgyűjtése

Toró. T Tibor végezetül az RMDSZ és az MPP által másfél éve beharangozott, de mindeddig a nyilvánosság elől elzárt autonómiastatútumról szólt. Az RMDSZ elnöke szerint az autonómia eléréséhez új alkotmány szükséges, ami Toró szerint hamis és félrevezető. A Néppárt ezzel kapcsolatosan a Székely Nemzeti Tanács álláspontjával ért egyet, miszerint az autonómiatörvények elfogadásának akadálya nem a jelenlegi alkotmány előírásai, mert azzal könnyen összhangba hozhatóak, hanem a többségi politikai akarat hiánya, amelyet az RMDSZ kétszínű hozzáállása csak erősít. Mindazonáltal a Néppárt is szükségesnek tartja az alkotmánymódosítást, hiszen egy föderális államreformhoz ez elengedhetetlen, de ezt nem szabad sem időben, sem tartalmi vonatkozásaiban az autonómia kérdéséhez kötni.

A Néppárt elnöke szerint az RMDSZ vezetői előtt álló európai polgári kezdeményezések kérdésében is kettős játékot játszanak, amikor kezdeményezőként, ugyanakkor a román kormány tagjaiként önmagukkal ülnek szemben az Európai Bíróság asztalánál. „Az RMDSZ elnöke és vele együtt az általa vezetett Szövetség a Ponta-kormány körüli hatalmi csoportok foglya, ezért ha akarna, sem tudna ettől eltávolodni. Találó az a megfogalmazás, miszerint Szilágyi Zsolt az erdélyi magyarok államelnök-jelöltje, Kelemen Hunor pedig a bukaresti kormány magyar jelöltje” – jegyezte meg Toró T. Tibor.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria