Home » Hírek » Kárpát-medence » Fico és Orbán nem beszélnek a kettős állampolgárságról

Fico és Orbán nem beszélnek a kettős állampolgárságról

2012. 4. 26.
Megosztás:
Robert Fico szlovák kormányfő nem tervez az állampolgársági törvényről tárgyalni magyar partnerével, Orbán Viktorral csütörtöki találkozójukon. A két kormányfő a lengyelországi Varsóban tárgyal majd a Közép-Európa – Kína gazdasági fórum keretein belül.
 
„Még nem volt alkalmam találkozni a magyar kormányfővel, ezért kár lenne, ha nem használnánk ki ezt az alkalmat” – mondta Fico Brüsszelben, ahol munkalátogatást tett. Biztosított, hogy a találkozóra csak szociális és gazdasági kérdésekkel, és az ezeken alapuló, kölcsönösen előnyös projektekkel készül. „Nincs okom másról beszélni magyar partneremmel” – jegyezte meg. 

Hasonló kétoldalú tárgyalásokat tervez Donald Tuskkal, lengyel miniszterelnökkel, valamint Ven Csia-pao kínai kormányfővel is. Kína esetében fel szeretné újítani azt a kapcsolatot, melyet előző kormánya idején kötött a távol-keleti országgal. „Rendkívül fontos számunkra a külpolitika gazdasági dimenziója, ezért biztosan ilyen jellegű témák dominálnak majd” – jelentette ki Fico. 

Miroslav Lajčák külügyminiszter elmondása szerint Fico és Orbán találkozóját a visegrádi négyek kontextusában kell kezelni. A szlovák kormányfő ugyanis már ellátogatott Prágába, ahol találkozott Petr Nečas cseh kormányfővel, s most lengyel partnerével is tárgyal majd a gazdasági fórumon. Lajčák logikusnak, és Szlovákia érdekében állónak nevezte, hogy a magyar kormányfővel való találkozás révén az új szlovák kormány hangsúlyozza a V4 fontosságát. 

A miniszter hozzátette: minden szlovák-magyar kapcsolatokat érintő kérdésről budapesti látogatásán beszél majd részletesen. A látogatásra június 1-jén kerül sor.

[Forrás: Bumm.sk/TASR]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria