Home » Hírek » Erdély » Forgatag-kitiltás miatt bírság Floreának

Forgatag-kitiltás miatt bírság Floreának

2013. 12. 14.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Jakab István az idén első alkalommal és hatalmas sikerrel megszervezett Vásárhelyi Forgatag után, szeptember 6-án jelentette fel Marosvásárhely polgármesterét, amiért nem engedte, hogy a marosvásárhelyi magyarság rendezvényét a város főterén tartsák meg.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács egyhangúlag (túlnyomó többségében román anyanyelvűek alkotják) úgy vélte, Dorin Florea polgármester diszkriminálta a marosvásárhelyi magyarságot, amiért nem engedte a rendezvényt a főtéren megtartani, és kétezer lejes bírságot szabott ki az elöljáróra. Mitöbb, a városvezetés által felhozott mentségeket megalapozatlannak tartotta a testület: a városháza illetékesei azt állították, más rendezvény volt akkor a főtéren, csakhogy ennek a kérését később iktatták, mint a Forgatagét; azzal is érveltek, hogy Marosvásárhelyen nem lehet kizárólag magyar rendezvényt szervezni. A testület tagjai úgy vélték, a Forgatag tagjai akkor diszkrimináltak volna, ha a más nemzetiségűeket nem engedték volna be a főtérre.

Jakab István örül a döntésnek, bár jobban örülne, „ha méltó polgármestere lenne a városnak”. „A Forgatag mindannyiunké, nem csak a magyarok, hanem az egész város magáénak kell érezze. Ha valaminek örvendek az az, hogy meg tudtuk mutatni, nem kell félni, és igazunk van” – fogalmazott Jakab István.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria