Home » Hírek » Erdély » Fórum Kézdivásárhelyen: Miért van szükség két magyar jelöltre?

Fórum Kézdivásárhelyen: Miért van szükség két magyar jelöltre?

2014. 8. 31.
Megosztás:

Toró T. Tibor, a Néppárt elnöke nyilvános fórumon vett részt Kézdivásárhelyen, a helyi Minta ifjúsági szervezett meghívására. A fórumon, melynek címe „Miért van szükség két magyar jelöltre?”, a 2014-es államfő-választásokon induló két magyar jelölt esélyeit latolgatták Johann Taierlinggel, a Néppárt kézdiszéki elnökével, valamint Balázs Attila kézdiszéki alelnökkel.

Fórum Kézdivásárhelyen: Miért van szükség két magyar jelöltre?

Beszédében Toró felidézte a 16. század Rákóczi-szabadságharc kuruc-labanc konfliktusait és ennek mai, erdélyi magyar politikai vonatkozásait. A Néppárt elnöke szerint ma, az egyik oldalon állnak a bukaresti államhatalomba beágyazódott, már 24 éve a bársonyszékekhez hozzászokott úgynevezett kisebbségi érdekképviselő labanc politikusok, akik a román kormány erdélyi helytartóiként szolgáltatják ki a magyarokat az államhatalomnak. A másik oldalon viszont ott állnak a kurucok, akik a nemzeti fennmaradásunk érdekében az autonómiáért küzdenek, egy nagyobb függetlenségért a román államhatalomtól. Ez a nemzeti jobboldal állít most először jelöltet a romániai államelnök-választásokon a másik, Bukarestet képviselő, magyar labanc jelölttel szemben.

Fórum Kézdivásárhelyen: Miért van szükség két magyar jelöltre?

Előadását követően, Toró, a népes közönség kérdéseire válaszolt.Többek között az is elmondta, hogy az autonómia a válasz a munkahelyekre és a gazdasági jólétet illető igényekre. Ott ahol a nemzeti kissebségek kivívták autonómiájukat, például Tirolban, Baszkföldön és Katalóniában, az egykor szegény vidékek hamarosan elérték gazdasági jólétüket, mivel saját maguk rendelkezhettek természeti kincseik és anyagi forrásaik fölött, az államhatalomnak adó formájában csak azt a többletet tovább adva, ami nem feltétlenül szükségletes saját gazdaságuknak.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria