Home » Hírek » Székelyföld » Gyergyószentmiklós: megoldási javaslatokkal álltak elő a Néppárt tanácsosjelöltjei

Gyergyószentmiklós: megoldási javaslatokkal álltak elő a Néppárt tanácsosjelöltjei

2016. 5. 19.
Megosztás:

Sajtótájékoztatót tartott Tőkés Lehel, az Erdélyi Magyar Néppárt gyergyószéki elnöke, valamint Bákai Magdolna és Brassai Hunor tanácsosjelöltek Gyergyószentmiklóson, a Kossuth Lajos és a Tűzoltók utcák kereszteződésében.

A sajtóesemény helyszínének fontosságára hívta fel a figyelmet Tőkés Lehel, aki elmondta: a város valós problémája a településen áthaladó teherforgalom, mely megnehezíti az itt lakók életét.

Ehhez kapcsolódva Brassai Hunor a terelőút megépítésének szükségességéről beszélt. A Néppártos javaslat szerint az Állomás utca meghosszabbításával és összekötésével a Szárhegy felé vezető főúttal, illetve a vasúttal párhuzamosan, Tekerőpatak irányába, haladna az új út, így a városon naponta áthaladó több ezer autótól tehermentesítenék a gyergyószentmiklósiakat. Brassai a város kerékpárútjainak kiépítéséről is beszélt, első körben a főutak mentén, észak-dél és kelet-nyugat vonalon, valamint kitért a kerékpárparkolók létesítésére is. A tanácsosjelölt szerint ez egy modern és felzárkózott városképet adhatna, ahogy a város különböző pontjain elhelyezhető ingyenes Wi-Fi pontok is, amely úgy a városlakók, mint a turisták életét, tájékoztatását megkönnyíthetné. Brassai felhívta a figyelmet a város tisztántartásának fontosságára is, és hangsúlyozta: a meglévő módszer modernizálására, úttisztító gépek beszerzésére, illetve a jelenlegi alkalmazottak átképzésére lenne szükség.

Bákai Magdolna tanácsosjelölt a megye- és a városhatár mihamarabbi tisztázását szorgalmazta. A Néppárt helyi csapata szerint megfelelő érvekkel meg lehet oldani ezt a régóta elhúzódó, úgy a város, mint a megye számára is fontos kérdést. Tisztázni kell ugyanakkor az erdők és legelők tulajdonjogát is a vitatott területeken. „Fontosnak tartjuk egy terv kidolgozását a város biztonságos vízellátására, de azt sem kell elfednünk, hogy jelenleg a környező falvakat (Borzont, Alfalu, Szárhegy, Újfalu, Marosfala) is a város víztározója látja el. Sürgetjük a vízhálózat kialakításának befejezését Gyilkostó településen, ahol a beruházás elkezdődött ugyan, de nem véglegesítették. Turisztikai szempontból jelentős településről lévén szó, nagyon fontos az elkezdett munkálatokat mielőbb befejezni” – mondat Bákai Magdolna. A tanácsosjelölt hozzátette: folytatni kell a gázbevezetést, a szolgáltatói hálózat további kialakítását, hiszen több mint tíz évvel ezelőtt készült már erre egy terv. „Szabaduljunk meg végre attól, hogy az emeletre kellejen cipeljük a „butéliát”, illetve a helyi központi fűtések működtetése is egyszerűbben és biztonságosabban oldható meg” – emelte ki a tanácsosjelölt.

A sajtótájékoztatón szóba került az „E-Star” jelenség is. „Bár évekkel ezelőtt elhitették velünk, hogy a fűtésgondok megoldódtak Gyergyószentmiklóson, mára már kiderült, hogy ez korántsem valósult meg. Lássunk végre tisztán, hogy milyen értékű beruházás történt, az önkormányzat ellenőrizze le, készítse el a megfelelő számításokat, és tájékoztassanak minket is, egyszerű városlakókat! Kérjük, hogy számoljanak be arról is, hogy milyen arányban használják a lakosság számára szolgáltatott hő előállítására a gázt, illetve a fahulladékot, és ez miként befolyásolja a fűtésszámlák árát” – mondta Bákai Magdolna.

Felszeg egyik problémája a villanyhálózat elavultsága. A tanácsosjelöltek javaslata, hogy az önkormányzat kezdeményezzen tárgyalásokat a villanyszolgáltató vállalattal nagyobb teljesítményű transzformátorok elhelyezésére.

„Bár a felsoroltakhoz képest a tekepálya problémája elenyésző, azért tartjuk fontosnak mégis megemlíteni, hogy ne hagyjuk romosodni meglévő értékeinket, hanem hasznosítsuk azokat a közösség érdekében” – mondták a jelöltek. Bákai Magdolna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által a Néppárt listájára nevesített tanácsosjelölt hozzátette: összefogással akár egy civil-központot is kialakíthatnának.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria