Home » Hírek » Erdély » Gyergyószentmiklóson az autonómiakaraván

Gyergyószentmiklóson az autonómiakaraván

2014. 5. 15.
Megosztás:

Az autonómiakaraván Érmihályfalva után Gyergyószentmiklóson folytatódott 2014. május 14-én, szerdán. A Zakariás Zoltán országos választmányi elnök, Szilágyi Zsolt, országos alelnök mellett Bákai Magdolna gyergyószéki EMNT-elnök alkotta küldöttség látogatást tett az ARBOR vállalkozói szövetség székházában.

A vállalkozói székházban a gyergyói vállalkozók elsősorban a mértéktelen és ellenőrizhetetlen fakitermelés, valamint a multinacionális vállaltok székelyföldi terjeszkedése miatt aggódnak, ez ugyanis veszélybe sodorja a kis- és középvállalkozások létét, rövid és középtávon pedig olyan környezeti károkat okozhat a jelenlegi helyzet, amelyet évtizedeken keresztül sem tudunk helyrehozni. A „Székelyföld Verespatakjaként” emlegetett osztrák vállalkozás előtt a székely erdők úgy tűnik védtelenek, autonómia hiányában az általános gazdasági kiszolgáltatottság keretei között, az autonómia jelentheti a megoldást, mondta Zakariás Zoltán.

Gyergyószentmiklóson az autonómiakaraván

Zakariás Zoltán ismerteti az autonómia-tervezetet

Ezután a küldöttség Ft. Msg. Portik-Hegyi Kelemen főesperes- plébánosnál, akit a Néppárt vezetői tájékoztattak a párt autonómia-elképzeléséről az autonómia-karaván céljairól és biztosították, hogy a Néppárt történelmi egyházainkra nemzet- és közösségmegtartó, hitbéli pillérként tekint. „A nemzet és az egyházaink sorsa egy” – mondotta Szilágyi Zsolt.

A Salamon Ernő Gimnázium Gimnázium igazgatói szobájában a küldöttség könyvadományt adott át, majd Lakatos Mihály igazgató vezetésével megtekintette az iskolamúzeumot, illetve a tanintézmény fejlesztésének eredményeit.

Gyergyószentmiklóson az autonómiakaraván

A helyi találkozások során munkaebéden folytattak megbeszélést Mezei János polgármesterrel, akivel vázolták a Néppárt autonómia-koncepcióját és tájékoztatást kaptak Gyergyószentmiklós elöljárójának jelenlegi munkájáról.

A délutáni fórumon Szilágyi Zsolt felvezetője után Zakariás Zoltán bemutatta az autonómiatervezetet, majd nyílt párbeszéd következett a Gyergyói medencéből és Gyergyószentmiklósról érkezett résztvevőkkel.

Borsos Géza volt képviselő a Székelyföld autonómiastatútum részletes kidolgozásának fontosságára hívta fel a figyelmet, míg Garda Dezső, szintén volt képviselő az autonómia gazdasági megalapozására, az erdők védelmére és a közös fellépés esélyeire hívta fel a figyelmet.

Gyergyószentmiklóson az autonómiakaraván

Szabó Tibor borszéki helyi tanácsos a törvény beterjesztésének lehetőségeire vonatkozó kérdésére Szilágy Zsolt azt válaszolta: reményét fejezte ki, hogy lesz olyan erdélyi, illetve székelyföldi képviselő, aki felvállalja a tervezet parlamenti beterjesztését.

A fórumon résztvevők sikernek nevezték a tavaly októberi Székelyek Nagy Menetelését, amelyen a több mint százezer résztvevő jelenlétével bizonyította, hogy az autonómia Székelyföldön népakarat.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria