Home » Hírek » Erdély » Gyertyás tüntetés az egykori Olaszi temetőért

Gyertyás tüntetés az egykori Olaszi temetőért

2013. 11. 4.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezeteinek felhívására a nagyváradi Olaszi temető helyén kialakított, ma már Mihály vajdáról elnevezett parkban közel kétszázan gyűltek össze szombat késő délután, hogy gyertyát gyújtsanak az itt nyugvó halottak emlékére. Az előző évek hagyományát folytatva halottak napja és mindenszentek alkalmából látogattak ki az ateista kommunizmus idején felszámolt temetőbe, ezzel a jelképes gesztussal emlékeztetve arra, hogy a nagyváradi magyarok nem feledik itt nyugvó őseiket.

Gyertyás tüntetés az egykori Olaszi temetőért

Az idei megemlékezés keretében a jelen lévők egyúttal tiltakozásukat fejezték ki az iránt, hogy idén nyáron az önkormányzat a régi magyar temetkezési hely nevét Olaszi kertről Mihály Viteazul parkká keresztelte át, mely elnevezés nemcsak idegen a város történelmétől, hanem sérti a váradi magyarok kollektív emlékezetét is.

A békés demonstráción több száz gyertyát gyújtottak meg az itt eltemetettek emlékére, majd a névváltoztatás elleni tiltakozásképpen gyertyákból kirakták az Olaszi temető nevét. Bár a szeles időjárás nem volt kedvező, a szervezők úgy érzik sikerült felhívni a figyelmet arra, hogy az önkormányzati döntéstől függetlenül, közösségünk számára a park továbbra is Olaszi temető marad.

Gyertyás tüntetés az egykori Olaszi temetőért

Gyertyás tüntetés az egykori Olaszi temetőért

Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke köszönte meg a résztvevőknek a jelenlétet, majd Ráksi Lajos református és Rácz László katolikus lelkész tartott rövid áhítatot.


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és
az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei sajtószolgálata

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria