Home » Hírek » Országos » Igen a családra! Igen a házasságra! - Egy elbukott népszavazás margójára

Igen a családra! Igen a házasságra! - Egy elbukott népszavazás margójára

2018. 10. 8.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt nevében ezúton köszönjük meg a népszavazáson való részvételt mindazon erdélyi magyar polgároknak, akik a 2018. október 6-7-i népszavazáson éltek szavazati jogukkal.

A forradalom óta eltelt szűk három évtized alatt Románia választópolgárai most először nyilváníthattak véleményt valamilyen társadalmi alapértékről. Mivel az országos, a parlamentben képviselettel rendelkező pártok direkt zsákmányszerzési lehetősége nem azonosítottak a népszavazás kapcsán, ehhez mérten cselekedtek és maradtak inaktívak, s így a választóik sem érezték magukénak a népszavazást.

A részvételi kedvet ugyanakkor aláásta az is, hogy az egyébként rosszul feltett kérdés kampányára eleinte rátelepedtek a kormánypártok, majd a brüsszeli fenyegetések, és a közvélemény-kutatások előzetes mérései nyomán az utolsó hetekben már nem mozgósítottak. A választások és a politikai mobilizáció eddig ismert gyakorlata szerinti mozgósítás a parlamenti pártok részéről nem történt meg.

Az erdélyi magyar választók alacsony részvétele annak is betudható, hogy bár a történelmi egyházak, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt a részvétel és az igen szavazat mellett kampányoltak, az RMDSZ vezetői azonban ellentmondásos üzeneteket fogalmaztak meg, ez pedig a választói kedv csökkenéséhez vezetett.  

Az erdélyi magyarok számára tanulság, hogy magas választói részvételt csakis közös célok mentén megvalósított, a magyarok összefogásán alapuló mozgósítással lehet elérni.

Szilágyi Zsolt,

az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria