Home » Hírek » Országos » III. Erdélyi Magyar Agrárkonferencia

III. Erdélyi Magyar Agrárkonferencia

2018. 12. 5.
Megosztás:

2018. december 2-án, Érmihályfalván az EMGE Szövetség szervezésében került sor a III. Erdélyi Magyar Agrárkonferenciára, ahol az érmelléki és más bihari településekről érkező gazdák mellett Szatmár megyeiek, szilágyságiak, máramarosiak és székelyföldiek is képviseltették magukat. 

III. Erdélyi Magyar Agrárkonferencia

Az gazdatalálkozó az érmihályfalvi Diamond rendezvényteremben 11:00 órakor kezdődött, ahol elsőként Tiboldi László, az EMGESZ alelnöke üdvözölte az egybegyűlteket.

Az Agrárminisztérium részéről Dr. Torda Márta, az Agrárminisztérium nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatok főosztályának vezetője köszöntötte a jelenlévőket, és részletesen bemutatta a Kárpát-medencei falugazdász programot, majd készségesen válaszolt a gazdák kérdéseire.

Sárközi Zoltán, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. nagyváradi képviselője Magyar-magyar gazdasági kapcsolatok a Partiumban címmel tartott előadást, amelyben bemutatta azon mezőgazdasági gépek beszerzési lehetőségeit, amelyek a gazdaságfejlesztési projektben megpályázhatók.

A konferencia második fele a kendertermesztés és feldolgozás tematika köré épült. Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) fejlesztés igazgatója a Kárpát-medencében lévő ipari kenderre épülő korszerű gazdaság újjáépítéséről tartott előadást, majd Molnár Sándor, Vésztő polgármestere a kendertermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, illetve a kendertermesztésben rejlő lehetőségekről tartott egy igen érdekes előadást.   

Az EMGE Szövetség égisze alatt a partiumi gazdaegyesületek közös megállapodást írtak alá az Érmihályfalván megtartott III. Agrárkonferencián. Az egyezmény a falugazdász program közös működtetését, illetve a gazdaságfejlesztési terv megvalósításában való együttműködést célozza.

 

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria