Home » Hírek » Erdély » Johannisnak gratulált és az RMDSZ bírálta az Európai Szabad Szövetség

Johannisnak gratulált és az RMDSZ bírálta az Európai Szabad Szövetség

2014. 11. 19.
Megosztás:

Gratulált Klaus Johannis győzelméhez az Európai Szabad Szövetség (EFA). A politikai ernyőszervezet vezetői ugyanakkor hangot adtak reményüknek, miszerint az RMDSZ levonja a megfelelő következtetéseket abból, hogy a kisebbségellenes szocialista jelöltet, Victor Pontát támogatták.

Az EFA közleményben fejtette ki: remélik, Klaus Johannisnak államelnökként sikerül felszámolni a romániai korrupciót, és képes lesz változtatni a jelenlegi túlzottan centralista államberendezkedésen. Az Európai Szabad Szövetség vezetői elmondták: remélik, hogy az új államelnök megválasztása kedvezően hat majd a romániai közéletre, és az RMDSZ is levonja a következtetéseket abból, hogy az általuk támogatott szocialista Victor Ponta – aki több esetben is kisebbségellenes nyilatkozatokat tett – elvesztette a választások második fordulóját. „Kisebbségi pártként hogyan támogatható egy kisebbségellenes, centralista államelnökjelölt?” – szerepel a kérdés az EFA közleményében.

Az Európai Szabad Szövetség, mely az európai regionalista és autonomista pártokat tömörítő pártszövetség, az államelnök-választás első fordulójában Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjét támogatta. A nemzetközi szervezet szerint Szilágyi a kampányban sikeresen képviselte az autonómia, a föderalizmus és a decentralizáció ügyét, melyet a politikai közbeszéd tárgyává is tett. A Néppárt október végén jelentette be: kezdeményezték felvételüket az Európai Szabad Szövetségbe.

Az EFA angol nyelvű közleménye IDE kattintva érhető el.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria