Home » Hírek » Országos » Katalánok üzenete: Nem vagytok egyedül!

Katalánok üzenete: Nem vagytok egyedül!

2015. 9. 16.
Megosztás:
A múlt hétvégén volt a Katalán Függetlenség Napja  Barcelonában, ahol a szervezők szerint közel két millió katalán nyilvánította ki Katalónia függetlenedése iránti vágyát.
 
Katalánok üzenete: Nem vagytok egyedül!
 
A rendezvényt megelőzően több önrendelkezés-párti politikai erő is gyűlés tartott szimpatizánsainak, így a katalán Republikánus Párt is. A párt rendezvényén részt vettek az EFAy (az európai regionalisták és autonomisták pártszövetségének ifjúsági tagozata) által meghívott őshonos nemzeti kisebbség képviselői.
 
Az erdélyi magyarok képviseletében Tőke Ervin, a Minta ifjúsági egyesület elnöke és a Néppárt csíkszéki elnöke vett részt. A katalán Republikánus Párt vezetői felszólalásaikban külön köszöntötték a megjelent EFAy tagokat: „Ne hagyjatok bennünket magunkra, mert szükségünk van rátok!  Nem vagytok egyedül!  Nem fogtok soha egyedül menetelni!  Katalónia lesz az első szuverén állam, mely elismeri minden jogotok!”

„Nagyon kedvesen fogadtak bennünket a katalánok. Mivel csapatunk minden tagja hozta magával a saját nemzete lobogóját, hamar kitűntünk a katalán zászlók rengetegéből. Nagyon jól esett a tüntetőknek, hogy jelenlétünkkel támogattuk ügyüket. Az általam hozott székely lobogó volt a legérdekesebb számukra, mert eddig nem találkoztak vele. Székelyföldről nem tudták, hogy hol van, de Erdélyt említve már más volt a helyzet" – számolt be Tőke Ervin.
 
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria