Home » Hírek » Erdély » Képviseljük az SZNT autonómia-statútumát

Képviseljük az SZNT autonómia-statútumát

2014. 8. 18.
Megosztás:

Válasz Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének

Tisztelt Elnök úr,

kedves Balázs!

Sajtóhoz eljuttatott leveled, melyben azt kéred a romániai államelnök-választáson indulóktól, fogadják el közös alapként a Székely Nemzeti Tanács autonómia statútumát, megerősített abban, hogy közösen gondolkodunk az önrendelkezés ügyét illetően. Minden leveledben felvetett kérdést támogatok.

Toró T. Tiborral, a Néppárt elnökével és másik négy kollegánkkal együtt még 2004-ben a bukaresti törvényhozás elé vittük az SZNT tervezetét, és továbbra is úgy gondoljuk, az autonómia a jelenlegi alkotmányos keretek között megvalósítható. A tavaly októberben megszervezett Székelyek Nagy Menetelésén példás egység szerveződött az autonómia körül. Ezt az egységet az Erdélyi Magyar Néppárt messzemenően támogatja. Ezért, ahogy az elmúlt években is tettük, továbbra is vállaljuk az SZNT autonómia-statútumának képviseletét. A kampány során – ahogy azt korábban is jeleztük – mindent megteszünk az erdélyi magyarság jogos autonómia-igényének megjelenítéséért. Bár vannak olyanok, akik pártstratégiai szempontokat követve megpróbálják megbontani az autonómia körül kialakult egységet, a Néppártban úgy gondoljuk, leghatékonyabban akkor tudjuk szolgálni közös ügyünket – az önrendelkezést –, ha egymást támogatva, a kampány során is világossá tesszük: az SZNT autonómia-statútumát kell képviselni.

A kampány jelenlegi fázisában a jelöltállításhoz szükséges 200 ezer támogató aláírás begyűjtésére kell összpontosítanunk. Így ez úton is arra kérlek, segítsétek munkánkat, hogy a novemberi választásokon és az azt megelőző kampányban, legyen végre olyan jelölt, aki képviseli az SZNT autonómia-tervezetét. Bízom benne, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt és a Székely Nemzeti Tanács együttműködése előremozdítja az önrendelkezés ügyét.

Barátsággal és tisztelettel,

Szilágyi Zsolt

államelnök-jelölt

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria