Home » Hírek » Erdély » Kézdivásárhelyen az autonómiáról

Kézdivásárhelyen az autonómiáról

2014. 5. 16.
Megosztás:

A Néppárt autonómia-karavánjának harmadik állomásán, Kézdivásárhelyen zsúfolásig telt a 44-es Udvartér 1.szám alatti Erzsébet terem. A rendezvényen jelen volt Johann Taierling, a Néppárt kézdiszéki elnöke, Balázs Attila, a Néppárt kézdivásárhelyi elnöke, Ferencz Attila EMNT-irodavezető, Benedek Erika, a Néppárt alelnöke és Kovászna megyei elnöke, valamint Szilágyi Zsolt, a Néppárt külügyi alelnöke.

Kézdivásárhelyen az autonómiáról

Benedek Erika bevezetőjét azzal kezdte, hogy a közvita nyomán megszületendő törvénytervezet a közösség igényeit tükrözze, és az ennek nyomán megszületendő autonómia-rendszer élhető keretet biztosítson a székelységnek. „Valódi párbeszédet kezdeményezünk az emberekkel együtt az emberekért” – zárta szavait az alelnök.

Kézdivásárhelyen az autonómiáról

Benedek Erika, Szilágyi Zsolt, Johann Taierling

Szilágyi Zsolt ismertette a Néppárt autonómia-tervezetét és nemzetközi példákkal támsztotta alá, hogy a székelységnek, akárcsak Európa más őshonos közösségeinek, kijár a szabadságot jelentő önigazgatás joga. Az elmúlt 90 évben Bukarest több gondot okozott, mint amennyit megoldott, mondotta. Ennek ellenére, mi törvénytisztelő békés adófizetőként demokratikus eszközökkel harcolunk a megmaradásunkat biztosító autonómiáért.

Kézdivásárhelyen az autonómiáról

A székelyek nagy menetelése is megmutatta, hogy a közösség hitében rejlő ereje újabb lendületet adhat a küzdelemnek. A székelyföld autonómiájának kivívása az egész nemzet ügye, fejezte be az alelnök.

Kézdivásárhelyen az autonómiáról

Balázs Attila

A kérdések rendjén a Székely Nemzeti Tanács jelenlevő vezetői támogatásukról biztosították a Néppárt autonómia-törekvését, más résztvevők pedig az Európai Unió lehetséges támogatására, a kettős állampolgárság és az autonómia viszonyára, valamint a Kárpát-medence más országaiban élő magyar közösségek autonómiájának esélyeire kérdeztek rá. A kimerítő válaszok után Johann Taierling házigazdaként megköszönte a részvevőknek a jelenlétet, és arra biztatta a jelelevőket, hogy tartsák továbbra is magasan az autonómia zászlaját

Kézdivásárhelyen az autonómiáról

Szilágyi Zsolt (középen)

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria