Home » Hírek » Országos » KMKF: Ülésezett a Szórvány- és diaszpóra bizottság

KMKF: Ülésezett a Szórvány- és diaszpóra bizottság

2017. 11. 10.
Megosztás:

Budapesten ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának Szórvány- és diaszpóra bizottsága. A munkaülésen jelen volt Burián Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Arad megyei elnöke is.

KMKF: Ülésezett a Szórvány- és diaszpóra bizottság

A megbeszélésen elhangzott előadásokban bemutatták a trianoni utódállamok nagyvárosaiban élő szórványmagyarság és a nyugati diaszpórában élő magyarok helyzetét. Kiderült: leginkább azokban az elcsatolt nagyvárosokban csökken a magyar lakossága, ahol már eleve szórványlétben élnek a magyarok, nem érve el a város lakosságának 30%-át.

Burián Sándor hozzászólásában elmondta: a legtöbb jó szándékú, a szórványmagyarságot támogató program csak ideig-óráig tudja elodázni a beolvadást. A valódi megoldás a többlépcsős autonómia lenne, amelyre Székelyföld és a Partium esetében léteznek kidolgozott koncepciók, de a felvidéki Csallóköz is hasonlóan rászorul az autonómiára. A Néppárt politikusa rámutatott: az autonómia nem csak a gazdasági felemelkedést tudná biztosítani a régióban élőknek, hanem a magyar nyelv elismerésével (amely regionálisan egyenrangú lehetne a románnal, illetve a szlovákkal), megszűnne a magyar nyelv fokozódó háttérbe szorulása a mindennapi életben.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria