Home » Hírek » Országos » Könnygázzal és gumibottal sem tartható fenn egy korrupt rendszer

Könnygázzal és gumibottal sem tartható fenn egy korrupt rendszer

2018. 8. 13.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége elítéli a román fővárosban, a kormányellenes tüntetések után tapasztalt csendőri erőszakot.

Meggyőződésünk, hogy a hatóságok brutális fellépése összhangban van a román kormány azon szándékával, hogy a lehető legrövidebb időn belül elfojtsák több tízezernyi ember elégedetlenségét, ám ez az erőszak eszközeivel is elképzelhetetlen. Ugyanakkor szolidaritásunkat fejezzük ki az erőszakot elszenvedettekkel és támogatásunkról biztosítjuk őket. Egy elnyomó, megfélemlítésre építő, korrupt rendszer ellen tiltakozni alkotmányos joga bárkinek, az az ország pedig, mely ezt a jogot nem tartja tiszteletben, kiírja magát az európai demokráciák sorából.

Románia politikai- és morális válságban van, az átláthatatlan kormányzás, a mindent átszövő korrupció, valamint az egymást váltó miniszterelnökök alkalmatlansága pedig nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Épp ezért, hosszabb-rövidebb szünetekkel, de már jó ideje számos tömegtüntetésre került sor Bukarestben, valamint Erdély és Románia más nagyvárosaiban is. Az utcára vonuló tízezrek üzenete egyértelmű: a rendszerszintű korrupció és a felelősségrevonástól menekülő, tisztségeik betöltésére rendre alkalmatlannak bizonyuló politikusok a teljes ország és gyermekeink jövőjét árulják ki.

Akik – vállalva most azt is, hogy külföldről hazatérve álljanak ki véleményük mellett – részt vettek a hétvégi, bukaresti megmozdulásokon, egy élhetőbb és működőképes Románia mellett tették le voksukat. Ezzel szemben a csendőri túlkapások azt üzenték minden békés állampolgár számára, hogy Románia századik születésnapjához közeledve sem képes felnőtt, európai állammá válni. Az állampolgáraira támadó erőszakos hatalom a legrosszabb történelmi időket idézi, épp ezért mihamarabb szükség van a csendőri vezetők, valamint az őket utasító politikusok felelősségének megállapítására, valamint a szükséges – büntető – intézkedések megtételére.

Erdélyi magyarokként még jól emlékszünk az anyaországi szocialisták kormányzása idején történtekre, amikor szintén békésen tüntető állampolgárokra támadtak a hatóság emberei. A történelem azonban bebizonyította: könnygázzal és gumibottal csak ideig-óráig tartható fenn a zsákmánypolitizálásra épülő kormányzás. Bízunk benne, hogy a román szociáldemokraták és szövetségeseik által fenntartott és működtetett rendszer a magyarországi szocialistákéhoz hasonló sors jut.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége nevében,

Toró T. Tibor, a Néppárt ügyvezető elnöke

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria