Home » Hírek » Erdély » Koszorúzás Csíkszeredában a 1956-os kopjafánál

Koszorúzás Csíkszeredában a 1956-os kopjafánál

2013. 10. 23.
Megosztás:

Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, György László, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki alelnöke és Tőke Ervin, a Minta elnöke koszorút helyezett el Csíkszeredában október 23-án délelőtt a Kalász negyedi temető előtti téren felállított 1956-os kopjafánál.

Koszorúzás Csíkszeredában a 1956-os kopjafánál

A közel 300 jelenlévőt vitéz Kelemen Csongor, az 56-os vitézi rend hadnagya köszöntötte: „becsületes főhajtással emlékezzünk meg a szabadságért küzdő és érte életüket áldozó mártírjainkra”.
Hozzátette, hogy az igazi történelmet még nem írták meg, de remélhetőleg már elkezdték írni, hogy legalább az unokák hű képet kapjanak 56-ról. Szilágyi Árpád, az 56-os vitézi rend hadnagya Sajó Sándor Magyar kereszt című költeményével tisztelgett az egykori bátrak előtt.

Az ünnepi beszédek után a történelmi egyházak képviselőinek áldása következett, majd a székely himnusszal zárulták a megemlékezést.


Az igazság mindig győzedelmeskedik

Délután az 1956-os téren található Gloria Victis szobornál is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről, mártírjairól. Az eseményen többek között koszorúzott Hidvéghi Balázs, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke, Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti tanács alelnöke, György László, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke, Tőke Ervin, a Minta ifjúsági szervezet országos elnöke, csíkszeredai önkormányzati képviselő.

Koszorúzás Csíkszeredában a 1956-os kopjafánál

Tiboldi László, György László, Tőke Ervin

„Hiszünk abban, hogy az igazság mindig győzedelmeskedik” – fogalmazott szónoklatában Hidvéghi Balázs, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke. Elmondta: az elnyomó, hamis, hazug ideológiát képviselő kommunista diktatúra koporsójába az 1956-os szabadságharc verte az első szeget. Értékek nélkül a szabadság sem elégséges, ezért óvnunk kell hagyományos értékeinket, mert családunk nemzetünk megmaradása a tét. Hidvéghi beszélt az állampolgársági törvény fontosságáról, a választási jogról, ami megteremti a lehetőségét annak, hogy együtt cselekedjünk minden magyarért.

Szilágyi Árpád, az 56-os vitézi rend hadnagya szavalata után Nagy Benedek volt ‘56-os elítélt mondott ünnepi beszédet, majd a történelmi egyház részéről Tamás József római katolikus és Szatmári Szilárd református lelkész áldotta meg a több száz jelenlévőt, majd a koszorúzással és a székely himnusz eléneklésével végződött a megemlékezés.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria