Home » Hírek » Országos » Kovászna megye: függetlenként indul Toró T. Tibor a parlamenti választásokon

Kovászna megye: függetlenként indul Toró T. Tibor a parlamenti választásokon

2016. 10. 13.
Megosztás:

Független képviselőjelöltként kívánja megméretni magát Kovászna megyében Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke, a Stratégiai Bizottság elnöke a decemberi romániai parlamenti választáson.

Kovászna megye: függetlenként indul Toró T. Tibor a parlamenti választásokon

Toró T. Tibor

A hírt Balázs Attila, a Néppárt megyei elnöke jelentette be egy csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón. Toró T. Tibor emlékeztetett rá, hogy a Néppárt országos választmánya arról döntött, a párt nem indul a decemberi parlamenti választásokon, és a megyei szervezetekre bízták egyes független jelöltek esetleges támogatását. Toró kijelentette: ugyan jogilag független jelöltként indul, de a Néppárt alapító elnökeként, jelenlegi alelnökeként nehéz lenne elhitetni a választókkal hogy nincsen köze a párthoz, ezért esetében a független jelzőt idézőjelbe teszik.

A politikus szerint a választási törvény alapján a független jelöltnek annyi szavazatot kell összegyűjtenie, amennyi egy mandátum megszerzéséhez elegendő. Kovászna megyében 4 képviselői mandátum van, így számításaik szerint minden harmadik magyar szavazatot - a részvétel függvényében 15-20 ezer voksot - kell megszereznie. "Ez nem kevés de nem is elérhetetlen számunkra" - nyilatkozta Toró a sajtó kérdésére. 

A politikus bejelentette, hogy csütörtökön elkezdték az indulásához szükséges támogató aláírások gyűjtését. Megjegyezte, hogy jelöltsége akkor válik biztossá, ha az EMNP elnöksége is egyetért vele. Hozzátette, a testület a hét végén ül össze megvitatni a megyei szervezeteknek a független jelöltek támogatásáról szóló javaslatait. Toró úgy vélte, hogy ha a magyar választók mobilizálására irányuló kampány sikeres lenne, és elkerülnék a konfrontációt az RMDSZ-szel, az RMDSZ megőrizhetné a három Kovászna megyei mandátumát, ő pedig azt a mandátumot kaphatná meg, amelyet az elmúlt években a román pártok képviselői szereztek meg a megyében.

(Forrás: MTI)

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria