Home » Hírek » Erdély » Közös a felelősség

Közös a felelősség

2014. 11. 9.
Megosztás:

A Néppárt Országos Elnöksége mai ülésén kielemezte a választási kampányt, és az utána kialakult helyzetet.

Közös a felelősség

Megállapítjuk, hogy az Országos Választmány döntése, miszerint a Néppárt államelnök-jelöltet állít Szilágyi Zsolt személyében jó döntés volt. A kampány alatt a Néppárt programja szerinti üzenetet sikerült átvinni: bemutattuk Románia átalakítási tervét, a modern európai regionalizmus és föderalizmus elve alapján, képviseltük a magyarság többszintű autonómiaigényét, és kiemeltük Székelyföld területi autonómiájának szükségességét, az SZNT tervezete által fémjelzett egységes mozgalom keretében.

Jelöltünk és a kampánycsapat jól dolgozott. Az üzenetet széles körben, a román és a magyar médiában, illetve az emberekkel való sokszoros találkozás során elmondta és országos témává emelte. Ezzel párhuzamosan a Néppárt országos ismertsége is emelkedett. Két fontos cél teljesült. Ennek ellenére az elért szavazatszám nem felel meg elvárásainknak. Bár megerősítettük szavazóbázisunkat és megőriztük a 2012-es parlamenti választáson elért szavazatarányt, nem tudtuk azt növelni. Ezzel szembesülve Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt hétfőn bejelentették, hogy felajánlják lemondásukat.

A Néppárt nem következmények nélküli szervezet. Az Országos Elnökség értékeli a két vezető felelősségvállalását, ugyanakkor megállapítja, hogy ezen felelősség közös. Ezért ebben a formában nem fogadja el a lemondásukat és a következő határozatokat hozza:

• 2014. november 30-ra összehívja a Néppárt Országos Választmányát,
• elrendeli az általános tisztújítást, és
• 2015. február 28-ra összehívja a rendkívüli országos tisztújító küldöttgyűlést.

Meggyőződésünk, hogy az út, amin járunk, helyes. A következő hónapok alatt újraszerveződő és megerősödő csapattal készülünk a 2016-os helyhatósági választásokra.


Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnökségének közleménye

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria