Home » Hírek » Országos » Magyar és partiumi zászló a világ nyolcadik legmagasabb csúcsán

Magyar és partiumi zászló a világ nyolcadik legmagasabb csúcsán

2018. 1. 25.
Megosztás:

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke köszöntötte a jelenlevőket, majd hozzátette: „Varga Csaba nagyváradi hegymászóként a magyar és a partiumi zászlót vitte fel a világ 8. legmagasabb csúcsára. Ez a gesztus erőt ad az itthoniaknak is, akik a mindennapokban őrzik magyarságukat. A kihívásokkal teli, olykor embert próbáló expedíció arra emlékeztet bennünket, hogy a mindennapokban is mernünk kell többet vállalni.”

Mint ismeretes, 2017 szeptemberében Varga Csaba nagyváradi hegymászó oxigénpalack és serpák segítsége nélkül jutott fel a Manaszlura. A hegymászó elmondása szerint a csúcs megmászásával a magyar kultúrát és a regionalizmus gondolatát is népszerűsíteni kívánta, s ezen szándékát a hegycsúcson kitűzött két zászló is igazolja. Az expedíció létrejöttét, mely mindössze egy hónapig tartott, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Néppárt fővédnöke is támogatta.

 A teltházas, vetítéssel egybekötött előadást követően a jelenlévők kérdéseket tehettek fel a hegymászónak. Az eseményt az Érmelléki Gazdák Egyesülete és az Erdélyi Magyar Néppárt szervezte.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria