Home » Hírek » Székelyföld » Magyar kokárda kitűzésére szólítják az önkormányzati képviselőket

Magyar kokárda kitűzésére szólítják az önkormányzati képviselőket

2018. 10. 31.
Megosztás:

Az erdélyi magyar önkormányzati képviselők minden tanácsülésen tűzzék ki a magyar kokárdát, tiltakozásképpen a kisebbségi jogokat célkeresztbe vevő sorozatos támadások ellen – ezt a felhívást fogalmazta meg Fazakas Péter és Balázs Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei önkormányzati képviselője.

Magyar kokárda kitűzésére szólítják az önkormányzati képviselőket

„Lefestik a helységnévtáblákat, visszaállamosítják az ingatlanjainkat, levetetik a feliratainkat, zászlóinkat, műemlék épületeinkről vétetnék le az évszázados feliratokat, bizonyíték nélkül bebörtönzik a fiatalokat, kivetetik a zászlóinkat a többi közül” – sorolta sajtótájékoztatóján Fazakas Péter a sérelmeket, hozzátéve: abban bízik, hogy ha a hatalom érzi az összefogást, változtat magyarellenes politikáján.

Az önkormányzati képviselők felhívása egyfajta válasz a Kovászna Megyei Tanács múlt heti soros ülésén kirobbant botrányra, amikor a román képviselők nem álltak fel az ötvenhatosok tiszteletére tartott megemlékezésen, és egyikük ki is vonult a teremből. A napirend előtt Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt háromszéki elnöke kapott szót, aki arra kérte a testületet, védjék meg a zászlókat, érthetetlennek nevezve a brassói táblabíróság döntését, miszerint az általa adományozott öt zászló közül a gyűlésteremből el kell távolítani a magyart és a székelyt, miközben az izraeli, német, és az amerikai maradhat. Fazakas Péter önkormányzati képviselő erre válaszként mondta, hogy a frakció tiltakozásképpen magyar kokárdával jár az ülésekre, majd kérte, hogy egyperces néma felállással tisztelegjenek az ötvenhatosok emléke előtt. Ezt a román tanácstagok nem tették meg, sőt Olimpiu Floroian, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kovászna megyei elnöke kivonult a teremből. A szóváltás során a románok felrótták, hogy a megyei tanácsban „nem kellene politizálni”, csak közigazgatási ügyekkel foglalkozni, és szerintük „indokolatlanul sarokba szorítják őket”.

Forrás: szekelyhon.ro

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria