Home » Hírek » Országos » Marc Gafarot i Monjó Kolozsváron: „A katalánok egy igazságos Spanyolországban akarnak élni”

Marc Gafarot i Monjó Kolozsváron: „A katalánok egy igazságos Spanyolországban akarnak élni”

2017. 11. 8.
Megosztás:


Kedd délelőtt Marc Gafarot i Monjó, az Európai Katalán Demokrata Párt külügyi kabinetvezetője Kolozsváron tartott sajtótájékoztatót Katalónia jelenlegi politikai helyzetéről az Erdélyi Magyar Néppárt meghívására.

Marc Gafarot i Monjó Kolozsváron: „A katalánok egy igazságos Spanyolországban akarnak élni”

„Katalóniában jelenleg is több autópályán és vasútvonalon nem lehet közlekedni a katalán politikai foglyok szabadágáért tüntető tömegek miatt, akik így próbálják felhívni a spanyol kormány figyelmét a súlyos jogsértésekre” – kezdte felszólalását Marc Gafarot i Monjó, aki hozzátette: a nemrégiben leváltott Carles Puigdemont volt katalán elnök kabinetjének több tagja jelenleg is börtönben van. „A katalánok egy olyan erőszakos hatalommal néznek szembe, amely számára sem a demokrácia, sem a szavazati jog nem jelent semmit. Most már tudom, hogy Spanyolország nem csak Katalónia megszavazott függetlenségével él vissza, hanem az általános európai civil- és az emberi jogokkal is ” – hangsúlyozta Gafarot. A spanyol kormány intézkedései kapcsán elmondta: a katalánok nem a spanyol emberek ellen vannak, hanem a demokráciaellenes, és erőszakos spanyol kormánnyal szemben harcolnak azért, hogy katalánokként részesei lehessenek egy valóban európai szellemiséget képviselő, nemzeti sokszínűséget elfogadó, többnyelvű országnak. „Európa sajnos csak akkor figyel fel a nemzetek különböző problémáira, ha vér folyik az utcán. Mi nem erőszakot akarunk, hanem egy demokratikus megoldást, amellyel megadhatjuk a katalán népnek azt, amit kér: a függetlenséget” – emelte ki az Európai Katalán Demokrata Párt külügyi kabinetvezetője.

Marc Gafarot i Monjó Kolozsváron: „A katalánok egy igazságos Spanyolországban akarnak élni”

Az erdélyi autonómiatörekvések kapcsán így fogalmazott: „Ahogy Spanyolországban nem csak spanyolok laknak, úgy Erdélyben sem csak egy nyelvet beszélnek. Az itt élő magyar közösségnek saját nyelve és kultúrája van, és ez a nemzeti- és nyelvi sokszínűség nem csak Románia, hanem Európa számára is értéket jelent.”

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria