Home » Hírek » Országos » Marosvásárhely: fokozódó magyarellenesség

Marosvásárhely: fokozódó magyarellenesség

2018. 2. 9.
Megosztás:

Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Pártjának képviselője szerint a „helyi autonómia elveit” sérti a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium újraalapítása. Mint ismeretes, a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem esetében is az egyetemi autonómiára hivatkozva akadályozzák az önálló magyar tagozat létrehozását, ezzel pedig tudatosan és szisztematikusan igyekeznek elsorvasztani a magyar nyelvű orvosképzést. Az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezeteként tiltakozunk a magyarellenesség ezen újbóli megnyilvánulása ellen, s hangsúlyozzuk: az anyanyelven zajló oktatáshoz való jog mindenkit megillet.

A magyarellenes kirohanásairól ismert képviselő ama csúsztatásán sem csodálkozunk, hogy szerinte a hatályban lévő törvény csak a 20%-os arányt meghaladó kisebbségi lakosság esetén engedélyezi az illető kisebbség nyelvén történő feliratozást. Marius Pașcan arra hivatkozva követelte a még Maros megye területén elhelyezett, a szomszédos megyét jelző, tábla eltávolítását, hogy Fehér megyében – véleménye szerint – mindössze 4.3%-os a magyar lakosság számaránya. Ugyanakkor a Nemzeti Liberális Párt is az alkotmánybíróságon szándékszik megtámadni az iskolaalapításról szóló törvénytervezetet.

A Néppárt marosvásárhelyi szervezete elítéli a Nemzeti Liberális Párt és a Népi Mozgalom Pártja agresszív magyarellenes politikáját, ugyanakkor reményünket fejezzük ki, hogy a centenárium évében nem ezzel szándékoznak palástolni súlytalanságukat és inkompetenciájukat.

 

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria