Home » Hírek » Erdély » Marosvásárhelyre látogatott Németh Zsolt

Marosvásárhelyre látogatott Németh Zsolt

2014. 2. 7.
Megosztás:

A magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Németh Zsolt, Magyarország csíkszeredai főkonzuljával, dr. Zsigmond Barna Pállal együtt február 6-án este Marosvásárhelyre látogatott, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi vezetőitől „első kézből” szerezzen információkat a választási regisztrációval kapcsolatban.

Németh Zsolt – mint elmondta – először járt a marosvásárhelyi honosítási irodában. „A regisztráció a választásokon való részvétel feltétele. Regisztrálni a választásokat megelőző 15. napig, azaz március 22-ig lehet, de nem szabad az utolsó percekre hagyni, mivel a postai kézbesítéssel értékes napokat veszíthetnek, és lemaradhatnak. Március 12. az az időpont, ameddig ajánlatos regisztrálniuk a külhoni magyar állampolgároknak” – fogalmazott Németh Zsolt, aki a nők szavazati jogának 1919-es megadásához hasonlította a könnyített honosítást, amellyel a külhoni magyarok magyar állampolgárságot szerezhettek.

A külügyi államtitkár úgy értékelte, azzal, hogy az április 6-ai magyarországi országgyűlési választásokon a nemzet egésze részt vehet, az Országgyűlés immár Nemzetgyűléssé válik. Azoknak pedig, akik azt állítják és hangoztatják, hogy a külhoni magyarok ne szóljanak bele a magyarországi politikába, Németh Zsolt azt üzente: 2004. december 5. látványosan bebizonyította, hogy a külhoniakra nézve komoly hatása van a budapesti törvényhozásnak.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria