Home » Hírek » Országos » Megemlékezés Szilágycsehben

Megemlékezés Szilágycsehben

2019. 1. 7.
Megosztás:

A zilahi Wesselényi Miklós Egyesület 2018. december 27-én megemlékezést szervezett a szilágysági kistáj, a Tövishát „fővárosában”, Szilágycsehben a romániai sorsfordító és szabadító karácsony 29. évfordulója alkalmából, amelyre meghívták Tőkés László püspököt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét, európai parlamenti képviselőt és Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökét is.

Mint ismeretes, az egykori temesvári lelkipásztor diktatúraellenes magatartása hatalmi retorziókat vont maga után, s a Tőkés család köré 1989 decemberében szerveződött spontán népi szolidaritás torkollott abba a lázadásba, amely előbb Temesváron, majd pár nap alatt egész Romániában megdöntötte a kommunista rezsimet. A város református lelkészét december 17-én hajnalban a politikai rendőrség a Szilágycseh melletti Menyőbe, a kollaboráns egyházi vezetők által számára kijelölt új szolgálati helyére deportálták, de ezzel már nem tudták visszatömni a szabadság szellemét a palackba. Tőkésék ebben az eldugott kis szilágysági faluban érték meg a december 22-i felszabadulást, amiről aztán elég hamar kiderült, hogy felemásra sikeredett. Erről és sok más egyébről is szó esett azon a fórumon, amit a szilágycsehi Márkus vendéglő rendezvénytermében tartottak.

A rendezvény keretében az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Szilágyi Zsolt a romániai rendszerváltás felemás voltáról, az 1989 utáni „félfordulatról” beszélve külön kitért a román–magyar viszony alakulására és jelenlegi állapotára, illetve az erdélyi autonómiatörekvések helyzetére. Kénytelen-kelletlen kritikusan szólt a magyarság politikai közképviseletének elmúlt 29 évbeli tevékenységéről és látszateredményeiről, de nem hallgatta el azt az óriási nyomást sem, amit Bukarest gyakorolt mindazokra, akik a centralizált homogén nemzetállam demokratizálásán dolgoztak (volna) az idők során. Ő maga az erdélyiség megerősödésében, kibontakozásában lát fantáziát – jelentette ki.  

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria