Home » Hírek » Kárpát-medence » Mérséklődött a két legesélyesebb párt támogatottsága Szerbiában

Mérséklődött a két legesélyesebb párt támogatottsága Szerbiában

2012. 4. 30.
Megosztás:
A május 6-i szerbiai választásokat megelőző negatív kampánynak köszönhetően csökken a két legerősebb párt, a Demokrata Párt (DS) és a Szerb Haladó Párt (SNS) támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint, amelyeket a Vajdaság Ma hírportál ismertetett vasárnap.

A Partner Consulting ügynökség közvélemény-kutatásának eredményéből az derül ki, hogy a SNS a választók 5, a DS 3 százalékát veszítette el, s a "haladókat" jelenleg a polgárok 24 százaléka támogatja, míg a DS a választók 21,8 százalékának bizalmát élvezi. Egy korábbi felmérés szerint április 12-én a SNS 29,7, a DS 25,1 százalékos támogatottságot tudhatott még magáénak.

A közvélemény-kutatás eredményeiből ítélve az SNS elnökjelöltje, Tomislav Nikolic az első körben a szavazatok 28,2 százalékára számíthat, míg Boris Tadic leköszönt államfő, a DS jelöltje 24,8-ra. A szerbiai elnökválasztás második körében a felmérés előrejelzése szerint "holtverseny" lesz, így, legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint, a demokraták jelöltjének a szavazatok 50,2 százaléka, míg Nikolicnak 49,8 százaléka jutna.

A DS és az SNS megítélése mellett a negatív kampány eredményeként csökkent a szocialisták népszerűsége is, akik két héttel ezelőtt még a választópolgárok 13,2 százalékának bizalmát élvezték, míg ma csak 11,4 százalék szavazna rájuk.

[Forrás: Bumm.sk/MTI]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria