Home » Hírek » Országos » Ne csináljunk politikai kérdést a MOGYE ügyéből!

Ne csináljunk politikai kérdést a MOGYE ügyéből!

2018. 5. 28.
Megosztás:

Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal politikai kérdésként kezeli a marosvásárhelyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés ügyét, s emiatt megpróbálta kitiltani a MOGYE megmentése érdekében indított petíció népszerűsítését a városnapokról.

Ne csináljunk politikai kérdést a MOGYE ügyéből!

Az Erdélyi Magyar Néppárt szatmári szervezete a több tízezer embert megmozgató, hétvégén tartott városünnep keretében is gyűjtötte az aláírásokat annak érdekében, hogy a magyar nyelvű orvosképzés ne kerüljön veszélybe. Kérvényt nyújtottunk be annak érdekében, hogy felállíthassunk egy sátrat, azonban a hatóság megtagadta az engedélyezést. Amint válaszukban írták: „a Szatmárnémeti Városnapok egy szigorúan kulturális-szórakoztató jellegű esemény”, melynek keretén belül „politikai pártok és szervezetek rendezvényei nem engedélyezhetők”. Emiatt a tömegben sétálva gyűjtöttük az aláírásokat, pártjelvények használatát mellőzve, mindössze az aktivisták pólóin szerepelt az „Írd alá!”, illetve az „Önálló magyar orvosi- és gyógyszerészeti egyetemet!” felirat. Azonban azzal kellett szembesülnünk, hogy ezt sem engedi a városvezetés: Kiszner Csabát, a Néppárt Szatmár megyei elnökét a polgármesteri hivatal alárendeltségébe tartozó városi rendőrség munkatársai ugyanis hivatalosan felszólították, hogy hagyja abba az aláírásgyűjtést.

„A marosvásárhelyi magyar orvos- és gyógyszerészképzés megmentése az erdélyi magyarság számára egy kiemelten fontos ügy, melyből nem szabad pártpolitikai kérdést csinálni. Arra kérek mindenkit, politikai nézeteitől függetlenül, hogy csatlakozzon, és írja alá a petíciót! Tovább folytatjuk az aláírásgyűjtést mind az utcán, mind a szatmárnémeti Demokráciaközpontban a V. Lucaciu/Árpád utca 18. szám alatt” – mondta Kiszner Csaba.

 

ÍRJUK ALÁ A PETÍCIÓT!


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria