Home » Hírek » Erdély » Ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni, álljunk ki jogaink érdekében!

Ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni, álljunk ki jogaink érdekében!

2014. 3. 24.
Megosztás:

Ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni, álljunk ki jogaink érdekében!Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az utóbbi hónapokban országos szinten tapasztalható magyarellenesség Szatmár megyében is egyre inkább fokozódik. Megyénkben mindig is példás volt a nemzeti közösségek – románok, magyarok, svábok, romák – közötti egyetértés, ezért is meglepődve fogadtuk a hírt miszerint ismeretlen tettesek piros–sárga–kék festékkel fújták le négy Szatmár megyei település helységnévtáblájának magyar feliratát.

Egyértelmű üzenet ez Szatmár megye magyar lakosai számára. Bárkik is követték el, azt megállapíthatjuk, hogy elvitatják magyar közösségünktől a Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája által is biztosított anyanyelvhasználathoz való jogot, amelynek betartását Románia az uniós csatlakozáskor törvényben vállalta.

Ha az esetet tágabb összefüggésben tekintjük, azt látjuk, hogy nem elég, hogy a kétnyelvűség jelenlegi törvényi kereteit sem használjuk ki, hanem a már meglévő eredményeket is elvennék tőlünk. Köszönhető mindez a „kis lépések politikájának”, ami az RMDSZ érdekképviseletére jellemző. Azt már régóta tudjuk, hogy megfelelő érdekérvényesítés nélkül a törvény írott malaszt marad, azért mégis joggal várjuk el a különböző tisztségeket viselő magyar érdekképviselőktől, hogy állítsák meg ezt a folyamatot.

Mivel egyértelmű, hogy vandalizmussal egyenértékű cselekedetüket az elkövetők megfélemlítő szándékkal követték el, arra kérjük a szatmáriakat, hogy ne üljenek fel a provokációknak, amelyek a békés egymás mellett élést veszélyeztetik. Ne hagyják megfélemlíteni magukat azoktól sem, akik magyarellenes jelszavakat skandálva tüntettek az elmúlt héten a közigazgatási palota előtt. Az, hogy a román többség sem veszi ezeket a szélsőségeseket komolyan, jól mutatja, hogy az említett tüntetésen féltucatnyian vettek részt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár megyei szervezete

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria