Home » Hírek » Erdély » Nem adják fel a küzdelmet a földjüktől megfosztott borsiak

Nem adják fel a küzdelmet a földjüktől megfosztott borsiak

2013. 11. 5.
Megosztás:

Az elmúlt hétvégén, vasárnap a borsi Zöld Arany közbirtokossági egyesület újabb gyűlést tartott. Mint ismeretes, a borsi közbirtokosság hosszú évek óta küzd azért, hogy az önkormányzat végre visszaszolgáltassa egykori vagyonát. Miközben a község területén sokan úgy jutottak földterülethez, hogy nem voltak örökösök, ugyanakkor az önkormányzat több száz hektár területet értékesített, vagy adott bérbe, addig a helyiek hiába követelik, hogy apáik, nagyapáik után járó jogos jussukat visszakapják.

Nem adják fel a küzdelmet a földjüktől megfosztott borsiak

Az is nyílt titok, hogy Bors község területén igencsak furcsán zajlott a kommunizmus alatt elkobzott javak visszaszolgáltatása, hiszen nem mindenki ott kapta vissza területét, ahol az eredetileg volt. Jól behatárolható azon személyek köre, melyek a határátkelőhöz és a főúthoz közel eső telkeket kapták meg, míg a borsi közembereknek jórészt az értéktelenebb, félreeső telkek jutottak.

Az éppen zajló per és a 2013-as évi visszaszolgáltatási törvény újabb reménysugarat jelent a jussukért küzdő borsiaknak. Éppen ezért nem csoda, hogy a Bátori Géza vezette önkormányzat nem bocsátotta a gyűlésezők rendelkezésére a község kultúrházát – holott az természetesen szabad volt –, így a megbeszélést az utcán, esőben kellett megkezdeni. Szép példája ez annak, hogy mai vezetőink miképpen szolgálják közösségük érdekeit.

A megbeszélés eredményeképpen a közbirtokosság tagjai úgy döntöttek, mindenképpen folytatják küzdelmüket, és a Közbirtokosságok Országos Egyesületének segítségével, újabb beadvánnyal fognak élni a nagyváradi törvényszéken.

Döntés született arról, hogy a gyűlésre meghívott Bihar megyei Néppárt-elnök, Csomortányi István közreműködésével újabb kérvényeket fogalmaznak meg az önkormányzat és a polgármester irányába, és ha kell, az Európai Unió jogérvényesítő fórumai elé terjesztik a borsi kisemmizettek ügyét.

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt
Bihar megyei sajtószolgálata

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria