Home » Hírek » Országos » Nem szavazták meg a vízdíj emelését a Néppárt és az MPP önkormányzati képviselői

Nem szavazták meg a vízdíj emelését a Néppárt és az MPP önkormányzati képviselői

2019. 2. 22.
Megosztás:

Csütörtökön, február 21-én, Csíkszeredában tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa egyetlen napirendi ponttal, melynek témája a Harviz RT által beterjesztett víz- és szennyvízdíj emelési kérésének jóváhagyása volt.

A napirendi pont tárgyalása során Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt tanácsosa, a párt Hargita megyei elnöke kifejtette, hogy az előterjesztett indoklás, amelyben a villamosenergia árára, valamint a minimálbér növekedésére hivatkoznak, nem igazolja kellőképpen a díjemelés mértékét, valamint a díjak teljes struktúrájának, illetve a tavalyi év valós költségmutatóinak ismerete hiányában nem lehet felelős döntést hozni ebben, a lakosságot érzékenyen érintő kérdésben. Zakariás ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulás, a víz- és szennyvízszolgáltatás megyei kezelője, decemberben meghozott döntésével, kikerülve a tagságába tartozó önkormányzatok megerősítő döntéseinek kikérését, a szennyvíz díjával kapcsolatban már január 1-jei hatállyal végrehajtott egy 9%-os emelést. Mivel módosult a Pénzügyi Törvénykönyv és 2019 elejétől 19%-ról 9%-ra csökkent a szolgáltatásra vonatkozó ÁFA-kulcs, a tavalyi évig érvényes 3,094 lej/m3-ről 2,834 lej/m3-re kellett volna csökkenjen az ár. Ehelyett a cég a lakosságnak továbbra is a tavalyi áron számláz, és a vállalkozók a megnövekedett szennyvízdíjjal szembesülhetnek.

Albert Mátyásnak, a Magyar Polgári Párt tanácsosának véleménye szerint a háztartásokat a villamosenergia és a gáz árának emelkedése amúgy is jelentősen sújtja, ezért nem kellene újabb rezsiköltség-növekedéssel terhelni a lakosokat.

A fentiek alapján a jelenlevő MPP-s és néppártos tanácsosok nem szavazták meg a határozattervezetet.

A javaslatot a testület többségi szavazattal elfogadta, így a közeljövőben a vízdíj 3,61 lej/m3-ről 3,82 lej/m3-re, a szennyvíz díja 2,834 lej/m3-ről 3,36 lej/m3-re fog változni.

 

A Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei önkormányzati frakcióinak nevében,

 

Mezei János,

a Magyar Polgári Párt elnöke

 

Zakariás Zoltán,

az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei elnöke

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria