Home » Hírek » Országos » Nemzetközi nyelvjogi szervezet ülésezik Kolozsváron

Nemzetközi nyelvjogi szervezet ülésezik Kolozsváron

2018. 6. 6.
Megosztás:

Kolozsváron, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács meghívására, az EMNT székhelyén, tartja június 9-én (szombaton) soron következő választmányi ülését az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (European Language Equality Network – ELEN). Az eseményen jelen lesznek az aromán, a baszk, a katalán, az ír, a skót, a breton, a galíciai és a gall nyelvek és nemzeti közösségek képviselői is.

Nemzetközi nyelvjogi szervezet ülésezik Kolozsváron

Az ELEN, melynek 2014 óta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is tagja, céljának tekinti az Európai Unióban használt, kisebbségben lévő, veszélyeztetett nyelveket védelmét a különböző nemzetközi fórumokon, s amint azt korábban Davyth Hicks, az ELEN főtitkára kijelentette, őrködni kívánnak a romániai magyar közösség nyelvi jogainak érvényesülése fölött is.

A 44 nyelvi közösséget képviselő szervezet hétvégi ülésén köszöntőbeszédet mond Davyth Hicks, az ELEN főtitkára, Ferran Suay, az ELEN elnöke,Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke, valamint levélben köszönti a megjelenteket Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is. A meghívott felszólalók között szerepel Kecskés Tibor, kolozsvári konzul, Brendus Réka, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese, Toró Tibor, a Sapientia EMTE oktatója, valamint Bethlendi András, a Muszáj-Musai Mozgalom aktivistája is.

A tanácskozás napirendjén – az adminisztratív kérdéseken túl – szerepel az ELEN elmúlt tevékenységéről szóló beszámoló elfogadása, valamint a jövőbeli cselekvési tervek meghatározásai.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria