Home » Hírek » Országos » Nemzetpolitikai kerekasztal a 27. Tusványoson

Nemzetpolitikai kerekasztal a 27. Tusványoson

2016. 7. 22.
Megosztás:

Idén is megszervezték a hagyományosnak számító nemzetpolitikai kerekasztalt a 27. Tusványoson. A beszélgetés résztvevői – Brenzovics László (elnök, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség), Horváth Ferenc (elnök, Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség), Jankovics Róbert (ügyvezető alelnök, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége), Tánczos Barna (frakcióvezető, szenátor, Romániai Magyar Demokrata Szövetség), Menyhárt József (elnök, Magyar Közösség Pártja), Pásztor István (elnök, Vajdasági Magyar Szövetség), Potápi Árpád János (nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség), Szilágyi Zsolt (elnök, Erdélyi Magyar Néppárt), Biró Zsolt (elnök, Magyar Polgári Párt), valamint Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai szakértő – nyilatkozatban ítélték el az Európai Unió bevándorláspolitikáját, valamint a kényszerbetelepítési tervezetet.

Nemzetpolitikai kerekasztal a 27. Tusványoson

Szilágyi Zsolt a migránsválságot nem csak európai, hanem összmagyar ügyként is megjelölte, s elmondta: egyértelmű volt számára, hogy aláírásával – az Erdélyi Magyar Néppárt nevében is – támogatja a közösen megfogalmazott nyilatkozatot.

Az erdélyi politikai helyzetet értékelve a Néppárt elnöke elmondta: aggasztó, hogy a négy évvel ezelőttihez képest, idén – a június 5-i helyhatósági választáson – több mint 100 ezer magyar szavazóval kevesebb vett részt a voksoláson. Szilágyi hozzátette: bár a Néppárt eredményei lehettek volna jobbak is, az mindenképp eredményként könyvelhető el, hogy megtartották négy évvel ezelőtti erejüket. A néppárti politikus hangsúlyozta: olyan politikai stratégia megalkotására van szükség, melyben a párt- és nemzeti érdek találkozik. Szilágyi az autonómia és transzilvanizmus szempontjából is új esélyként nemezte meg a romániai regionalista pártok megjelenését, mely lehetőséget adhat az erdélyi románsággal való együttműködésre is.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria