Home » Hírek » Országos » Népszavazás – Október 2. – Útmutató és általános tudnivalók

Népszavazás – Október 2. – Útmutató és általános tudnivalók

2016. 9. 14.
Megosztás:

Október 2-án Magyarországon népszavazást tartanak a kötelező befogadási kvóták tárgyában. A magyar állampolgársággal rendelkezők – így az Erdélyben a könnyített honosítási eljárás során magyar állampolgárságot szerzettek is – a következő kérdésre válaszolhatnak igennel vagy nemmel: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkezők szeptember 19–30. között, valamint október 2-án szavazhatnak (ez utóbbi esetében csak a külképviseleteken). A voksoláson mindazon magyar állampolgárok részt vehetnek, akik a 2014-es parlamenti választásokat megelőzően már regisztráltak (ez esetben nem kell megújítaniuk azt), vagy 2016. szeptember 17-ig kérelmezték a választói névjegyzékbe való felvételüket, melyet legegyszerűbben elektronikus formában, a Nemzeti Választási Iroda honlapján tehetnek meg (www.valasztas.hu).

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK:

  • Azon választópolgárok, akik nem rendelkeznek állandó magyarországi lakhellyel és szerepelnek a választói névjegyzékben, levélben adhatják le szavazataikat.
  • A külképviseleteken a szavazási levélcsomagot szeptember 19–30. között lehet átvenni (munkanapokon), aki pedig a regisztráció során lakcímére kérte ugyanezt, annak a Nemzeti Választási Iroda postázza. A külképviseleteken történő ügyintézés esetén a szavazólap csak érvényes személyazonosító okmány bemutatásával vehető át (személyes adatok eltérése esetén szükségessé válhat a lakcímkártya, honosítási okirat bemutatása is).

 

SZAVAZÁSI ÚTMUTATÓ:

  • Az azonosító nyilatkozat helyes kitöltése és a teljes névvel történő aláírása előfeltétele az érvényes szavazásnak.
  • Az adatokat a magyar hatósági iratok (honosítási okirat, lakcímkártya, útlevél) alapján kell kitölteni.
  • A szavazólapon csak egy szavazat helyezhető el, a körben elhelyezett X, vagy + jellel.
  • A szavazólapot tartalmazó belső kis borítékba kizárólag csak a szavazólapot helyezzék el, és a kis borítékot zárják le.
  • A kitöltött azonosító nyilatkozatot a nagy borítékba kell betenni a kis borítékkal együtt, csak így érvényes a szavazat.

 

Mivel sokak számára nem megoldható, hogy szavazatát személyesen eljuttassa a külképviseletek valamelyikéhez, valamint a Román Posta működésének kiszámíthatatlansága veszélyezteti az ily módon történő szavazás sikerességét, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – az Erdélyi Magyar Néppárttal partnerségben – segít a levélszavazatok begyűjtésében és azok konzulátusokra történő biztonságos eljuttatásában. Munkatársaink – igény szerint – segítenek az azonosító nyilatkozatok kitöltésében is.

A fentiek értelmében a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyiek bátran felkereshetik az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által működtetett Demokrácia-központokat, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt irodáit és helyi tanácsosait, akik átvéve a szavazataikat és az azonosító nyilatkozatot tartalmazó borítékot, biztonságban eljuttatják azokat a megfelelő hatóságokhoz.

Munkatársaink a választás tisztaságát és titkosságát szem előtt tartva igyekeznek megkönnyíteni a választók dolgát. Több esetben helyi kapcsolattartó személyeken keresztül is elküldhetik szavazataikat. A helyi begyűjtők pontos kilétéről az érintett településeken tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat.

Amennyiben az Ön településén működik EMNT Demokrácia-központ, úgy ott is leadhatja szavazatát, mely a voksolási határidő végéig garantáltan megérkezik a külképviseletek valamelyikéhez.

A DEMOKRÁCIA-KÖZPONTOK ELÉRHETŐSÉGEIT IDE KATTINTVA TALÁLHATJÁK MEG.

Bármilyen egyéb kérdésükkel forduljanak bizalommal munkatársainkhoz a 0264 308208-as telefonszámon.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria