Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Nyilatkozat a FUEN által benyújtott európai polgári kezdeményezés elutasítása tárgyában

Nyilatkozat a FUEN által benyújtott európai polgári kezdeményezés elutasítása tárgyában

2014. 3. 17.
Megosztás:

 

Nyilatkozat


Nyilatkozat a FUEN által benyújtott európai polgári kezdeményezés elutasítása tárgyábanAz Európai Bizottság főtitkársága tegnap, szeptember 16-án hozta nyilvánosságra elutasító válaszát az Európai Népcsoportok Föderatív Uniója (FUEN) által benyújtott európai polgári kezdeményezés tárgyában.

A válasz indoklása önmagában sokatmondó. Bár az uniót megalapozó szerződések védik a nyelvi és kulturális sokszínűséget és tiltják a valamely nemzeti kisebbséghez való tartozás alapján történő hátrányos megkülönböztetést, mégsem alkotható európai jogszabály a fentebb említett értékek védelmében. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy bár ez év júniusában, a dél-tiroli Brixenben átadtuk saját kezdeményezésünk szövegét és az EB jogi szolgálatának negatív véleményezését, az RMDSZ szakértőinek nem sikerült olyan szövegváltozatot alkotniuk, amelyet elfogadhatónak nyilvánítanának Brüsszelben.

A jelenlegi az immár negyedik Brüsszeli visszautasítás a nemzeti közösségek jogai érdekében indítandó polgári kezdeményezések ügyében.

A magyar-magyar szolidaritás, az európai kisebbségi szolidaritás és az autonómiáért történő közös fellépés lehetősége ilyen körülmények között újból felértékelődik.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács továbbra is fenntartja véleményét:

a. az európai polgári kezdeményezés ügyének nem szabad a politikai verseny áldozatává válnia;

b. felkérjük Tőkés Lászlót, a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) elnökét, hogy hívja össze a Kárpát-medence magyar szervezeteinek vezetőit;

c. a magyar–magyar szolidaritás jegyében felkérjük az RMDSZ-t, hogy vizsgálja felül korábbi álláspontját, és vegyen részt a KMAT munkálatain egy közös európai polgári kezdeményezés megszövegezése érdekében.

Az európai intézmények közönyös, elutasító magatartását csakis közös európai összefogással lehet megváltoztatni.

Brüsszel-Kolozsvár

2013. szeptember 17.

Sándor Krisztina
az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke

Szilágyi Zsolt
az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria