Nyilatkozat

2014. 3. 17.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt ellenzi a törpe-vízerőművek, a Rétyre tervezett fafeldolgozó, illetve a Verespatakot veszélyeztető bányászati beruházást.

Mindkét befektetéstípus egy-egy lassan megújuló, vagy meg nem újuló természeti erőforrást támad meg, ezek mértéktelen kiaknázására építi a termelését, veszélyeztetve ezzel a mikro- és makroökológiai egyensúlyt, visszafordíthatatlan folyamatokat indítva el.

A törpe-vízerőművek esetében a zöld energia álcája mögé, a verespataki és a rétyi beruházó esetében a munkahelyteremtés álcája mögé rejtik a rombolást, valós felelősséget azonban nem vállalnak az okozott pusztításért. Valójában mindegyik befektetéstípus esetében a magánberuházó javát szolgáló és a közösségi vagyon, a természeti és kulturális értékek rovására történő beruházásról van szó.

Az engedélyeztetési folyamat mindegyik esetben sántít, az „olcsóbb kifizetni a büntetést, mint késni a munkálatokkal” elvét követve több esetben törvénytelenül dolgoznak a befektetők, és ezzel cinkosságot vállalnak a hatóságok. Ez egy egészséges hivatali- és jogrendszer esetén nem fordulhatna elő.

Ezért a hivatalos, minden törvényes eszközt igénybe vevő tiltakozás mellett helyénvalónak tartunk és támogatunk minden civil megmozdulást, amely a közösségi, kulturális, természeti erőforrásaink védelmében és a törvénytelen, rabló-politika ellen emelik fel a hangjukat.

A korrupt politikai, gazdasági térben a valódi közérdek és demokrácia érvényesülésének a tere az utca, a népakarat kinyilvánításának az eszköze pedig az utcára vonulás. Az Erdélyi Magyar Néppárt ezért arra kéri tagjait és szimpatizánsait, hogy csatlakozzanak a civil kezdeményezők megmozdulásaihoz.

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt elnöksége nevében,

Benedek Erika alelnök,

Király Melinda alelnök

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria