Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Nyílt levél Kovács Attilának, a Brassó megyei RMDSZ elnökének

Nyílt levél Kovács Attilának, a Brassó megyei RMDSZ elnökének

2014. 3. 17.
Megosztás:

 

Nyílt levél Kovács Attilának, a Brassó megyei RMDSZ elnökénekTisztelt elnök úr, kedves Attila!

Mivel magam is Brassóból származom, aggódva figyelem az utóbbi hét brassói politikai eseményeit és úgy döntöttem, hogy nyílt levélben fordulok hozzád, mivel a te kezedben van a kialakult helyzet kedvező megoldásának a kulcsa.

Elsősorban emlékeztetni szeretnélek arra a különleges helyzetre, amely a tavalyi helyhatósági választások idején Brassóban kialakult, amikor mindannyian – a Néppárt és az RMDSZ vezetői – felismertük: ahhoz, hogy Brassóban, illetve Négyfaluban a magyarság képviselve legyen a helyi önkormányzati testületben, nem szabad szétforgácsolnunk a magyar szavazatokat. Ennek következtében sikerült – egyébként Erdélyben sajnos az egyetlen helyen – olyan megállapodásra jutnunk, amely meghozta az eredményt, és együtt bejuttattunk 2-2 képviselőt a brassói, illetve a megyei önkormányzatba, valamint 5 képviselőt a négyfalusi önkormányzatba.

Jóhiszeműen álltunk a dologhoz, és az egyházak képviselői előtti ünnepélyes kézfogást garanciának vettük, hogy belső koalíciós megállapodásunk a megegyezett formában működik majd. Mert úgy tanultam édesapámtól, hogy magyar embernek a kézfogás elég, hogy biztosítsa az adott szó betartását.

Ehhez képest mit látunk: ti, az RMDSZ Brassó megyei vezetősége, egy román nyelvű átiratban szólítjátok meg Toró Tamást – aki a megállapodás szerint a Néppárt képviseletében tagja az önkormányzatnak – és az RMDSZ-tagdíj be nem fizetésére hivatkozva megvonjátok tőle a politikai támogatást.

Attila, szerintem ennek nem így kellene működnie! Egyeztessünk, és együtt döntsünk bármilyen, önkormányzattal, vagy más, a brassói magyar képviselettel kapcsolatos kérdésről, ahogy az elején megállapodtunk. De nyomatékosan kérlek, töröljétek le azt a foltot, amit egyoldalú döntésetekkel a brassói politikai képviselet megítélésén ejtettetek. Vonjátok vissza a Toró Tamással kapcsolatos határozatot, amely amúgy is teljes mértékben etikátlan.

Bízom abban, hogy a Brassó megyei RMDSZ vezetősége rendelkezik a kellő politikai bölcsességgel ennek a kérdésnek a mindenki számára megfelelő megoldásához.

Tisztelettel,

Zakariás Zoltán
az Erdélyi Magyar Néppárt
Országos Választmányának elnöke

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria