Home » Hírek » Országos » Nyílt levél László Attila RMDSZ-es szenátornak

Nyílt levél László Attila RMDSZ-es szenátornak

2017. 10. 26.
Megosztás:

ROMÁNIAI MAGYAR DEMOKRATA SZÖVETSÉG

SZENÁTUSI FRAKCIÓ

László Attila szenátor úr részére

 

Tisztelt László Attila!

Az RMDSZ-es média teljes körű elhallgatása mellett, szükségszerű felhívnunk a közvélemény figyelmét arra, hogy Románia szenátusa – beleértve az RMDSZ hat szenátorát is – hétfőn 66 igen szavazattal elfogadta azt a tervezetet, melynek értelmében lehetővé válik a védett természeti területek határainak módosítása, valamint az azokon belül található altalajkincsek kibányászása. A szenátus által elfogadott rendelkezés – melyet a képviselőház is jóvá kell hagyjon – egyértelműen veszélyezteti Verespatakot, és zöld utat adhat az oda tervezett káros, ciántechnológiás bányaberuházásnak.

Tisztelt szenátor úr!

Románia állampolgárai többször és hangsúlyosan is kifejezték már véleményüket a verespataki bányaberuházással kapcsolatban. Utcára vonuló tüntetők tízezrei mondtak határozott nemet egy multinacionális vállalat környezetszennyező ténykedésére, melyet – egy ideig legalább is – úgy tűnt, az ország politikai vezetése is megértett. Most azonban mégis azt kell látnunk, hogy kiskapukat biztosítva igyekeznek legféltettebb kincsünket, természeti környezetünket, kiárulni.

Számtalanszor felhívtuk a figyelmet arra, hogy a verespataki bánya ciántechnológiával való működtetése a térség folyamatos szennyezését és az ott élő lakosok életminőségének romlását eredményezné. Épp ezért kértük a civil- és politikai élet szereplőit, hogy minden törvényes eszközt felhasználva, közösen lépjünk fel Verespatak megmentéséért. Ezzel szemben önök most mégis szavazatukkal foglaltak állást e kérdésben: nemet mondtak a természetvédelemre, s igennel szavaztak a környezetszennyezést törvényessé tevő kezdeményezésre.

Tisztelt szenátor úr!

Ez úton is arra kérem, hogy a nyilvánosság előtt adjon magyarázatot döntésével kapcsolatban! Tegye a választói számára is világossá – akik egyébként azért küldték önt Bukarestbe, hogy a közösség érdekeit érvényesítse –, hogy milyen megfontolásból szavazott igennel egy ilyen, véleményünk szerint minden betűjében káros tervezet kapcsán?

Ugyanakkor engedje meg, hogy hangot adjak a magam és politikai közösségem abbéli reményének, hogy szenátusi frakciójukkal ellentétben, az RMDSZ képviselőházi tagjai bölcsebben döntenek majd, s megakadályozzák a verespataki bányaberuházás létrejöttét.

 

Mihamarabbi válaszát várva,

üdvözlettel,

 

Soós Sándor,

az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke

 

Kolozsvár,

2017. október 26.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria