Home » Hírek » Erdély » Nyilvános vitára hívta Szilágyi Zsolt Kelemen Hunort

Nyilvános vitára hívta Szilágyi Zsolt Kelemen Hunort

2014. 9. 15.
Megosztás:

Hétvégén összesíti az Erdélyi Magyar Néppárt a Szilágyi Zsolt államfőjelölt indulásához szükséges aláírásokat, ezért arra kérik az aláírásgyűjtőket, hogy legkésőbb péntekig vigyék be a támogatói íveket az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Néppárt irodáiba. Szilágyi Zsolt hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: már összegyűjtötték a szükséges aláírások több mint háromnegyedét, de a hajrában, vagyis a gyűjtés utolsó hetében arra kér mindenkit, hogy erősítsen rá eddigi munkájára, hogy biztosan több gyűljön össze, mint 200 ezer.

Nyilvános vitára hívta Szilágyi Zsolt Kelemen Hunort

Bihar megyében Varga Csaba nagyváradi alpinista a huszonötezredik aláíró, aki Szilágyi Zsolt jelölését támogatja a novemberi államfőválasztáson. A hegymászó a sajtó jelenlétében mondta el: miért döntött úgy, hogy kézjegyével támogatja az Erdélyi Magyar Néppárt államfőjelöltjét.

Mint mondta: Szilágyi Zsolt olyan tabutémákat tűzött a zászlajára, melyeket egyetlen más jelölt sem képvisel következetesen, éspedig a föderalizmus és az autonómia. Ő is azon a véleményen van, hogy a helyben termelt javaknak helyben kell maradniuk, és ez csak egy föderális államberendezkedéssel valósítható meg.

Varga Csaba idén júliusban az első Bihar megyei hegymászóként oxigénpalack nélkül mászta meg a Kína–Pakisztán határán elhelyezkedő, 8051 méter magas Broad Peak – eredeti nevén K3 – hegycsúcsot. Tervei között szerepel további nyolcezresek meghódítása.

Szilágyi Zsolt a sajtótájékoztatón nyilvános vitára hívta ki Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét és államfőjelöltjét annak tisztázására, hogy kötött-e újabb titkos paktumot a szövetség az erdélyi magyarok kárára a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD). A Néppárt államfőjelöltje szerint a paktum meglétének egyértelmű jelei vannak tekintve, hogy Kelemen Hunor a PSD-nek kampányol Székelyföldön. A paktumot – amint egy Ráduly Róbert Kálmánnal, Csíkszereda polgármesterével készített múlt heti interjúban is elhangzott – Brassópojánán kötötték meg.

Szilágyi Zsolt a sajtón keresztül a következő kérdéseket intézi az RMDSZ elnökéhez:

• Volt-e titkos RMDSZ-PSD találkozó?
• Kik vettek részt ezen a találkozón?
• Mikor és hol tartották?
• Miről tárgyaltak?
• Van-e titkos megegyezés, amely az 1993-as neptuni találkozó szellemi/politikai folytatása?
• Létezik-e Kelemen Hunor és Victor Ponta közötti megállapodás, arról, hogy az RMDSZ kit támogat az államfőválasztás második fordulójában?

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppár Bihar megyei elnöke arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy az RMDSZ bármilyen eszközt felhasznál a Szilágyi Zsoltot támogató aláírásgyűjtés megakadályozására, sőt már fizikai agressziót is bevet a Néppárt önkénteseinek megfélemlítésére. Torján az Őszi Sokadalom idején a Szilágy megyei Sarmaság polgármestere, Dombi Attila kitépte az egyik önkéntesük kezéből a támogatói íveket, összetépte azokat, sőt lökdösni kezdte a fiatal hölgyet. Az ügyben feljelentést tettek a rendőrségen – mondta Csomortányi. Egy Bihar megyei esetről is beszámolt. Biharfélegyházán ugyanis az RMDSZ aláírásgyűjtői azzal vezették félre az embereket, hogy Kelemen Hunor a három magyar párt közös jelöltje, és nem csak RMDSZ-é.

Csomortányi István úgy vélte: a kampány már elkezdődött Székelyföldön. Victor Ponta legutóbb Csíkkozmáson korteskedett Kelemen Hunor társaságában, mely alátámasztja azt, amit eddig is tudni lehetett: a szociáldemokraták jelöltjét támogatja az, aki az RMDSZ elnökét támogatja.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria