Home » Dokumentumok » 2012 » Önkormányzati választások – alapelvek és cselekvési terv

Önkormányzati választások – alapelvek és cselekvési terv

2013. 4. 26.
Megosztás:

Választási alapelvek és cselekvési terv az önkormányzati választásokra készülés jegyében

 

A Néppárt vezetői a következő 100 napban elsősorban az előttünk álló önkormányzati választásokra összpontosítanak, de nem felejtkeznek meg az őszi parlamenti választásokra való készülésről sem. Ebben a tekintetben különösen fontosnak tartják lebontani az erdélyi magyarok tudatában azt a tévhitet, amelyet az RMDSZ által immár két évtizede következetesen folytatott érzelmi terrorja eredményezett. Tételesen a magyarság parlamentből való kiesésének rémképéről van szó, amely a 2008-as választási törvénymódosítás során bevezetett és jelenleg is érvényben levő alternatív küszöbbel (6 képviselői és 3 szenátori egyéni választókerületben kell egy magyar szervezet jelöltjének egyszerű többséget szereznie és akkor részt vehet a további mandátum-visszaosztásban, országos eredményével arányosan) okafogyottá vált, arra viszont alkalmas, hogy a magyar választó demokrácia-igényét elsorvassza, a megújulást hozó programok iránt gyanakvóvá tegye és ezáltal a közösségi szabadságát korlátozza.
 

A Néppárt választási stratégiájának alapelvét a Keretprogram rögzíti: 

Az erdélyi magyar politikában az értékek egyensúlyát kifejező verseny és az érdekérvényesítő együttműködés helyes arányát akarjuk megteremteni.”
 

Ennek megfelelően a Néppárt differenciáltan – régió- és településre-szabottan – közelíti meg az önkormányzati választásokat: 

 • Székelyföldön a főszabály a politikai verseny – a Néppárt saját jelölteket indít minden olyan közigazgatási egységben, ahol erre lehetőség van, vagyis ahol sikerült területi szervezetet létrehozni és erkölcsi-szakmai szempontból megfelelő jelölteket megtalálni.

 • A tömbvidéken ettől a főszabálytól csak olyan esetekben lehet eltérni, ahol az együttműködés a többi magyar politikai szervezettel nemzetpolitikailag indokolt.

 • Interetnikus környezetben, ahol a magyar közösség számaránya összemérhető a román többséggel, eseti elbírálás alá esik a megoldás. A főszabály: a verseny kívánatos, mert minőséget eredményez; nem ajánlott akkor, ha az nem veszélyezteti a magyar képviseletet. ebben az esetben a helyi viszonyoknak megfelelő együttműködés szükséges a helyi magyar politikai szervezetekkel.

 • Ott, ahol a magyar közösség számaránya alacsony (10% alatti), törekedni kell a megegyezésre és az együttműködésre a többi magyar szervezettel.

 • Az együttműködésről szóló tárgyalások mindenhol elvek és értékek és nem a bármi áron történő pozíciószerzés kényszere alapján történik

 • A Néppárt nem támogat sehol korrupt, rovott erkölcsi-politikai előéletű és a képviseleti tisztségre szakmailag alkalmatlan személyeket – ez irányadó mind saját jelöltjeink kiválasztásában, mind a többi magyar szervezet jelöltjeinek esetleges támogatásában.

 • Saját jelöltjeinek kiválasztásában a Néppárt Országos Elnöksége szorgalmazza – ott, ahol szervezettsége és a helyi viszonyok ezt lehetővé teszik – jelöltjeinek közösségi beágyazottságát támogató aláírások összegyűjtését.

 • A Néppárt törekszik jelöltjeit képzések útján felkészíteni mind a választási kampányra, mind az azt követő képviselői munkára.

 • A helyi és regionális választási programok kidolgozásában az irányadó a Néppárt keretprogramja és a Döntsünk közösen közösségi párbeszéd során az emberek által megfogalmazott, a helyi közösség sorsát jobbító javaslatok, ötletek, prioritások. 

A sikeres választások érdekében a Néppárt megválasztott vezetői és testületei a következő cselekvési terveket kezelik kiemelten a következő 100 napban: 

 • Folytatni kell megújult erővel a szervezetépítést, a szervezeti fehér foltok április végéig történő fokozatos felszámolása érdekében. 

 • Folytatni kell a Döntsünk közösen közösségi párbeszédet, ennek keretében fontos:

  • a még ki nem kézbesített kérdőívek eljuttatása a címzetteknek

  • visszajuttatásuk szorgalmazása

  • az online-kérdőív hangsúlyos népszerűsítése a Néppárt megújult honlapján

  • a válaszok összesítése, rendszerezése és feldolgozása, régiós és lehetőség szerint települési bontásban

  • a releváns javaslatok beépítése a helyi programokba és cselekvési tervekbe.

 • Elindítjuk az Erdélyi Magyar Közszolgálati Szabadegyetemet – ez az EMNT-vel közös társadalmi vállalkozás, amelynek a Bálványos Intézet ad szervezeti keretet; első programként a Néppárt önkormányzati jelöltjeinek és közösségszervező önkénteseinek nyújt képzést márciustól kezdődően.

 • Az Országos Elnökség március közepéig véglegesíti az önkormányzati választásokra vonatkozó útmutatót, a jelöltállítás feltételeit és a választásra való készülés konkrét menetrendjét.

 • A Néppárt országos, megyei és helyi szinten megválasztott vezetői egyeztetést kezdeményeznek a maguk hatáskörében az összes lehetséges közéleti partnerrel az együttműködés tárgyáról és módozatairól, kiemelten a közösségi mozgósítás és új – hatékony - közösségépítő programok beindítása érdekében.

 • Az Országos Elnökség kezdeményezi az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum új alapokra helyezését, mint az erdélyi magyar politikai szervezetek közötti párbeszéd állandó testületét és ennek érdekében tárgyalásra hívja a másik két erdélyi magyar politikai szervezetet.

 • Az Országos Elnökség hivatalos bemutatkozó és kapcsolatfelvételi találkozó-sorozatot kezdeményez a nemzeti együttműködést fontosnak tartó magyarországi parlamenti pártokkal és megerősíti értékelvű stratégiai partnerségét a FIDESZ-KDNP pártszövetséggel.

 • Az Országos Elnökség hivatalos bemutatkozó és kapcsolatfelvételi találkozó-sorozatot kezdeményez a román parlamenti pártokkal, kiemelten azokkal, akik a szerves régiók és ezek között az erdélyi regionális intézmények megerősítésében érdekeltek.

 • A Néppárt megerősíti az együttműködést kiemelt erdélyi stratégiai partnerével, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal.

 • A Néppárt kéri felvételét a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács tagszervezeteinek sorába és részt vállal a KMAT által koordinált európai polgári kezdeményezési mozgalom sikerre vitelében.

 • A Néppárt részt kér és vállal az összmagyar integrációs intézmények (MÁÉRT, KMKF) munkájában, ennek érdekében az Országos Elnökség megteszi a szükséges lépéseket.

 • Az Országos Elnökség megteszi a szükséges tagfelvételi lépéseket az Európai Néppártba.


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria