Home » Hírek » Országos » Torockóra szerveztek kirándulást az érmellékiek

Torockóra szerveztek kirándulást az érmellékiek

2017. 9. 19.
Megosztás:

A hétvégén az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének támogatásával Torockóra látogatott az érmellékiek egy csoportja. A Fehér megyei Torockó a Székelykő hármas csúcsa alatt fekszik, és Erdély legnyugatibb székely végváraként tartják számon. Torockó a környék egyik legszebb falujaként él a köztudatban. 1999-ben Europa Nostra-díjat kapott a kulturális örökség megőrzéséért.
A Szalacsról, Ottományból és Albisról verbuválódott 31 fős csapat menet közben pihenőt tartott Királyhágón, majd úti céljuk végállomását elérve számba vették a látnivalókat: a 1952-ben létrejött néprajzi múzeumot, a 18. században épült unitárius templomot, illetve a falu egyéb ékességeit is, mint az 1870-es tűzvész után épült jellegzetes fehér házakat, a festett bútorokat, háztartási eszközöket, a páratlan torockói népviseletet, jellegzetes kézimunkákat.

A túrázóknak lehetőségük nyílt a bedellői cseppkőbarlang „felfedezésére” is, sőt, akik bírták a gyaloglást a Nyárád mentét is bebarangolhatták. A vállalkozó kedvűek felmehettek a mintegy 1200 méter magas Székelykőre is, bár erre az emberpróbáló útra, ha akadt is vállalkozó, nem sikerült meghódítania a csúcsot.

A házigazda szerepét Tulit Levente, torockói néppártos önkormányzati képviselő látta el, aki az Aranyos Panzióban biztosította a vendégeknek a pihenőt és az ebédet.

A kirándulást a szalacsi Rencsik Ferenc és az albisi Barta Erzsébet szervezte.

Torockóra szerveztek kirándulást az érmellékiek A hétvégén az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetének támogatásával Torockóra látogatott az érmellékiek egy csoportja. A Fehér megyei Torockó a Székelykő hármas csúcsa alatt fekszik, és Erdély legn

 

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria