Home » Hírek » Országos » Ótelek község – az RMDSZ kompromisszumképtelenségének szimbóluma

Ótelek község – az RMDSZ kompromisszumképtelenségének szimbóluma

2016. 4. 29.
Megosztás:

Az RMDSZ Temes megyei vezetői ismételten a Néppártot vádolják megosztással. Az alábbi kronológia alapján mindenki eldöntheti, ki a hibás azért, mert Temes megye egyik magyarok által jelentős számban lakott községében, Óteleken két magyar jelölt is indul a polgármesteri tisztségért.

 • 2015. április 6. - a Temes megyei bíróság első fokon 2 év 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítéli Szabó Csaba Zoltán óteleki – az RMDSZ színeiben megválasztott – polgármestert, korrupciós vádak alapján.
 • 2015. augusztus 13. – Temes megyébe látogat Ilyés Gyula, az RMDSZ Önkormányzati Főosztályának ügyvezető alelnöke, aki tapasztalatait emígy osztja meg a Nyugati Jelen olvasóival: Óteleken a polgármester derék magyar ember, aki jól kézben tartja a dolgokat és jó kapcsolatban van a románsággal is – véli az alelnök úr, aki szerint a polgármester átvett egy új községet, a kezdet nehézségeivel, talpra állította, elindította és úgy néz ki, hogy jól mennek a dolgok. „Megvan az ambíció is, hogy folytassa, szerintem Óteleken rendben vannak a dolgok” – foglalta össze Ilyés Gyula.” (LINK)
 • 2015. szeptember eleje – Mivel Óteleken még sincsenek rendben a dolgok, az RMDSZ elhallgatja polgármestere korrupciós ügyét, a Néppárt megyei vezetői konzultációt kezdeményeznek a település közvéleményét alakító személyiségekkel. Többen Kozma István helyi fiatal vállalkozó személyére hívják fel a figyelmet, akit a község vezetésére alkalmas személynek tartanak. Megkeresésre Kozma jelzi, hogy nem elégedett az óteleki helyzettel és nem zárkózik el az esetleges megmérettetéstől. A Néppárt vállalja, hogy akár független jelöltként is támogatja indulását.
 • 2015. szeptember 25. – a Temes megyei fellebbezési bíróság jogerősen elítéli Szabó Csaba Zoltán óteleki RMDSZ-es polgármestert 2 év 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre. Az RMDSZ Temes megyei szervezete továbbra is hallgat. Szabó Csaba az RMDSZ óteleki szervezetének elnöke.
 • 2016. január közepe – az RMDSZ Temes megyei elnöke tárgyal Kozma Istvánnalaki egyértelműen megmondja, nem vállal közösséget az RMDSZ korrupciót pártoló politikájával, ezért szóba sem jöhet, hogy az RMDSZ színeiben legyen polgármesterjelölt és hamarosan hivatalosan is kilép az RMDSZ-ből. Szabó Csaba még mindig az RMDSZ óteleki szervezetének elnöke.
 • 2016. január vége – A Néppárt megyei vezetői továbbra is támogatásukról biztosítják Kozma Istvánt, aki jelzi, hogynem egyedül, hanem egy csapat tagjaként szeretne indulni a választásokon.
 • 2016. február eleje – Kozma István belép a Néppártba, megalakul a Néppárt óteleki szervezete és elkezdi a választásokon való induláshoz szükséges támogató aláírások összegyűjtését. Egy hét alatt sikerül összegyűjteni a törvény által előírt aláírást.
 • 2016. február 16. – Az RMDSZ Temes megyei elnöke telefonon keresi meg a Néppárt megyei elnökét és személyes találkozót kér, amelyet a Néppárt megyei vezetői elfogadnak.
 • 2016. február 18. – Sor kerül az első tárgyalásra a két párt megyei vezetői között, amelynek során az RMDSZ javaslatot tesz a választási együttműködésre: egy negyed mandátumot kínál a Néppártnak az RMDSZ megyei és temesvári listáján, a szerb, bolgár és ukrán kisebbségi szervezet képviselője mellett.
 • 2016. február 23. – a Néppárt Temes megyei elnöksége eldönti: nem indít saját megyei és temesvári jelöltlistát és bár nem kér helyet rajta, támogatja az RMDSZ Temes megyei és temesvári jelöltjeit, továbbá minden magyarok által jelentősebb számban lakott települési listát, az RMDSZ végvári és igazfalvi polgármester-jelöltjét. Cserében egyetlen feltételt szab: az RMDSZ támogassa a Néppárt óteleki listáját és Kozma Istvánt, a Néppárt óteleki polgármester jelöltjét. Így megteremthető a feltétele az összefogásnak annak érdekében, hogy a bánsági magyarságnak ismét legyen megyei és temesvári képviselete, továbbá megőrizze három polgármesteri mandátumát, Végváron és Igazfalván az RMDSZ, Óteleken a Néppárt színeiben.
 • 2016. február 25. – A második megyei egyeztetésen a Néppárt vezetői elfogadják az RMDSZ által jelölt személyeket és megerősítik, nem tartanak igényt az egyéves mandátumra sem a megyei, sem a temesvári listán. Csupán óteleki jelöltjük támogatását várják az RMDSZ-től. Az RMDSZ vezetői visszautasítják a Néppárt együttműködési ajánlatát.
 • 2016. április 25. – a Jelöltlisták leadásának határideje előtt egy nappal, miután ismételt megkeresésre semmilyen válasz nem érkezik az RMDSZ megyei elnökétől, Kása Zsolt, a Néppárt megyei elnöke nyílt levélben fordul az RMDSZ megyei elnökségéhez és ismételten kéri az RMDSZ óteleki polgármesterjelöltjének visszavonását, mert az veszélybe sodorja Óteleken a magyar polgármester megválasztásának esélyeit. A levélben Kása megerősíti, továbbra is vállalják, hogy támogatják az RMDSZ összes Temes megyei jelöltlistáját. (A levél az alábbi linken érhető el: http://www.neppart.eu/meg-nem-keso-nyilt-level-a-temes-megyei-rmdsz-vezetosegenek.html)
 • Az RMDSZ nem válaszol a nyílt levélre, de még aznap a közszolgálati rádióban Halász Ferenc, az RMDSZ megyei elnöke megerősíti: szó sem lehet óteleki jelöltjük visszaléptetéséről és a Néppárttal való együttműködést levették a napirendről, akár annak árán is, hogy ezért nem lesz Óteleknek magyar polgármestere.
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria